Denník N

Pohľad z Kyjeva na Rusko

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ruský prezident vie, že ak teraz po dvoch masových vojenských mobilizáciách ustúpi, Západ už nebude musieť brať Rusko vážne.

Autor je poľský politológ

Podľa medzinárodných pozorovateľov ruský prezident Vladimir Putin buď začne novú vojnu na Ukrajine, alebo nie. Podľa Ukrajincov sa však vojna začala, keď Putin v roku 2014 anektoval Krym, a odvtedy pokračuje v podpore separatistov. Tisíce Ukrajincov už zažili ozbrojený boj proti ruským silám. To je dôvod, prečo politici v Kyjeve už nie sú zaujatí hádaním, čo Putin urobí ďalej, ale zameriavajú sa na to, čo musia robiť dnes.

Triezve hodnotenie

Ukrajinský spôsob myslenia odráža triezve hodnotenie svojich schopností, zdrojov a vplyvu krajiny. Ukrajinskí lídri chápu, že musia pripraviť armádu, znížiť ekonomický vplyv krízy a nájsť čo najviac spojencov. Nie sú vyberaví v prijímaní pomoci zo Západu. Vďačne prijmú akúkoľvek pomoc, vediac, že ​​aj malé príspevky môžu byť rozhodujúce.

Hoci sa Ukrajinci musia pripraviť na vojnu, majú na mysli mier, pretože o to posledných osem rokov bojujú. Nehovoria veľa o tom, či bude vojna veľká alebo malá, či sa bude bojovať vo vzduchu alebo na zemi, či bude vojna vedená v mestách alebo na vidieku. Človek má dojem, že sú optimistickejší, ako si situácia vyžaduje. Ako mi povedal jeden špičkový odborník na obranu: „Sławomir, mám tri dcéry, najmladšia má rok. Ako nemôžem byť optimista?“

Podmienky na inváziu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie