Denník N

Ak Slovensko prežilo Mečiara a Fica, Maďarsko môže prežiť Orbána, vraví matematik a psychológ László Mérő

László Mérő. Foto – archív L. M.
László Mérő. Foto – archív L. M.

Na Orbána sa povahovo podobá najviac Fico, Mečiara od neho odlišuje hlavne to, že Orbán je futbalista a nie boxer, hovorí maďarský vedec.

Magyar verzió itt.

Tento text uverejňujeme v rámci crowdfundingu k maďarskému projektu Denníka N. Podporte maďarský projekt

To, že by Viktor Orbán neodovzdal moc, ak prehrá 3. apríla v parlamentných voľbách, nehrozí. No môže postaviť opozícii pascu, myslí si známy maďarský matematik a psychológ László Mérő. O maďarskom premiérovi napísal knihu Prefíkaný veterný kohút.

Rozprávali sme sa:

  • prečo ho napĺňa optimizmom politický vývoj na Slovensku;
  • za akého politika považuje lídra spojenej maďarskej opozície;
  • či môže podľa neho Orbán vyviesť Maďarsko z Európskej únie;
  • kedy bola podľa neho jediná chvíľa, keď sa Orbán správal ako štátnik.

Viktora Orbána nazývate prefíkaným veterným kohútom, pretože sa vždy obráti smerom, ktorým bude zajtra fúkať vietor. Ako to robí?

Zvyknú hovoriť, že je talentovaným premiérom, a je to pravda. Talent je však prísľub a hovoriť o 58-ročnom človeku, že je talentovaný, je vlastne urážka. Znamená to, že niečo nenaplnil. Každopádne, je to však politik s mimoriadnymi schopnosťami, ktorý dopredu vycíti, akým smerom bude zajtra fúkať vietor. Je s tým iba jeden problém: takýto prefíkaný veterný kohút sa krúti rovnako ako normálny veterný kohút. Pre svojich partnerov je nočnou morou. K napísaniu tejto knihy ma motivovalo to, že v zahraničí sa čoraz častejšie musím hanbiť za nášho premiéra. Pre hlúposti používa veto ostošesť a tým znehodnocuje jeho inštitút. Veto je atómovka a on ho sype len tak. Môže to urobiť preto, lebo Maďarsko je malá a bezvýznamná krajina. V zahraničí len mávnu rukou, že blcha zakašľala. Ja však musím dokazovať, že ho nereprezentujem.

V inom texte sa skorigujete, keď poukazujete na to, že pandémiu nemohol predvídať ani Orbán. Talent ho opustil, alebo sú také čierne labute, ktoré si nevšimne dopredu ani on?

Čo je v zásade nepredvídateľné, to nemôže vedieť ani on. Z času na čas sa vyskytujú udalosti, ktoré ani najmúdrejší a najbystrejší človek nemôže vedieť dopredu.

Jeho prefíkanosti pripisujete aj to, že v posledných rokoch získal pre Maďarsko veľmi veľa peňazí z Európskej únie. Dodávate tiež, že Maďarsko medzitým predbehli viaceré okolité krajiny, vrátane Slovenska alebo najnovšie aj Rumunska. Prepočítal sa, alebo už tuší niečo dopredu, čo my ešte nevieme?

To je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie