Denník N

Merčiak mal dostať červenú kartu

Marcel Merčiak. Foto - TASR
Marcel Merčiak. Foto – TASR

Moderátorovo pekinské extempore nebolo žiadnou výnimkou, skôr pravidlom.

Autor je bývalý šéfredaktor športovej redakcie RTVS

Nepredpokladám, že populárny komentátor čítal rímskeho filozofa Torquata Severina, ale minimálne by si mal zobrať k srdcu jeho najslávnejší výrok: „Si tacuiisses, philosophus mansisses.“ (Keby si bol mlčal, zostal by si prorokom.)

Ani na chvíľu nespochybňujem komentátorské kvality niekoľkonásobného víťaza populárnej súťaže OTO, ale presne o to tu nejde.

Merčiak chce sedieť jedným zadkom na desiatich stoličkách a zdá sa, že na to nemá patričnú mentálnu ani charakterovú výbavu. Roky pôsobil len ako komentátor, potom v sebe objavil zabávača a napokon sa dopracoval aj k svojej riadiacej funkcii – stal sa intendantom nového športového kanála, kde má pod sebou aj niekoľko podriadených, ktorým má byť vzorom a príkladným šéfom.

Skúste si predstaviť, že by sa takto s vami rozprával váš nadriadený – spŕška vulgarizmov a nekontrolovaných emócií hraničí so šikanou a neprípustnými urážkami. Doba síce praje nevychovancom, grobianom a hysterikom, ale to neznamená, že to musíme všetci akceptovať.

Merčiak – či chce, alebo nie – slúži aj ako príklad pre mladú generáciu redaktorov a komentátorov, ktorí práve teraz nastúpili do televízie v súvislosti s naštartovaním novej programovej ponuky. Čo si títo novinárski elévi majú zobrať do života z tohto škandálu? Nebodaj to, že konfliktné situácie treba riešiť nepríčetným revom a vulgarizmami?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

RTVS za Machaja

Komentáre

Teraz najčítanejšie