Denník N

Poslanec OĽaNO hlasujúci proti zmluve s USA: Nikto mi nezaručil, že sem raz nejaký protiruský minister nepovolá stovky vojakov (+ video)

Milan Kuriak. Foto N - Vladimír Šimíček
Milan Kuriak. Foto N – Vladimír Šimíček

Milan Kuriak z klubu OĽaNO bol jedným z dvojice poslancov hnutia, ktorí sa postavili proti obrannej zmluve s Američanmi. Ako vraví, váži si, že ho na zmenu postoja nepresviedčal ani Igor Matovič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Milan Kuriak (51) je poslancom parlamentu za hnutie OĽaNO. V stredu spolu s poslankyňou Romanou Tabák z klubu hlasoval proti obrannej dohode s USA. V rozhovore hovorí:

  • ako sa dostal do politiky a odkedy je v OĽaNO,
  • prečo má obavy z príchodu vojakov zo zahraničia,
  • či naši vojaci v Pobaltí prispievajú k eskalácii napätia,
  • či je Jaroslav Naď dobrým ministrom obrany
  • aj či by hlasoval proti vystúpenia Slovenska z NATO.

Pre väčšinu našich čitateľov patríte k menej známym poslancom hnutia OĽaNO. Ako by ste sa predstavili?

Nepočuť o mne až tak, lebo som skôr typom človeka – nielen politika –, ktorý je skôr, ako sa povie, „na robotu“. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale sú takí, ktorí viac hovoria a menej pracujú. Ja to mám naopak. Nemám nejakú chuť prezentovať sa, pre mňa je prvoradé, čo po sebe zanechám. Nikdy nerobím veci preto, lebo by som premýšľal, čo mi to prinesie. Ak aj teraz niekto hovoril, že som proti obrannej zmluve s USA pre politické body, nie je to tak.

Video: Celý rozhovor s Milanom Kuriakom (Dušan Mikušovič, Martina Koník)

Ako ste sa dostali do politiky?

V politike som už celkom dlho, i keď v komunálnej, trikrát ma zvolili za komunálneho poslanca. Asi pred dvanástimi rokmi sa nám stretli cesty s Igorom Matovičom a začal som robiť pre klub OĽaNO. Po Martinovi Feckovi som tam teraz služobne druhý najstarší. Tam sa začal môj kontakt s vyššou politikou, ale pred tými dvanástimi rokmi mi ani nenapadlo, že by som chcel byť poslancom Národnej rady. Chcel som skôr z úzadia pomáhať zmene.

Čiže už pred rokmi ste začali pracovať pre OĽaNO, ale poslancom ste sa stali až teraz.

Áno, vtedy som bol dobrovoľníkom, ani by mi nenapadlo brať za to nejakú odmenu. Predtým som sa sklamal v jednej politickej strane – nejdem menovať, aby som neuškodil, lebo naďalej mám k nej blízko – a hľadal som niečo iné. Po stretnutí s Igorom Matovičom medzi nami preskočila ľudská iskra. Videl som ho vtedy v Bardejove, prehodil som s ním možno dve vety a tam sa to začalo.

Nehovorím, že ma nikdy nesklamal, ale to sa týkalo len uletených, možno trochu emočných príspevkov na sociálnych sieťach. Ale ja som tiež taká povaha. Ľudsky aj ako politika si Igora Matoviča veľmi vážim aj s jeho chybami, ktoré som mu občas priamo zoči-voči vytkol.

My v médiách klub OĽaNO možno trochu povrchne rozdeľujeme na liberálov a konzervatívcov. Vás sa zrejme nemusíme hanbiť označiť za konzervatívca.

Nie, to som ja. Som hrdý na to, že zastávam konzervatívne hodnoty.

V posledných dňoch vás ľudia mohli zaznamenať ako kritika obrannej dohody medzi Slovenskom a Spojenými štátmi, ktorú parlament v stredu popoludní napriek búrlivému priebehu mimoriadnej schôdze schválil. Ste sklamaný?

Keby som povedal, že nie, asi by som klamal alebo bol schizofrenik. Som sklamaný, samozrejme. Aj napriek tomu, že si vážim našich ministrov aj premiéra, aj kolegov v klube, do poslednej chvíle som čakal iný výsledok. Takže som sklamaný.

Vaše sklamanie zrejme vychádza z toho, že zo zmluvy máte obavy. Vysvetlime si teda dôvody, prečo ste hlasovali proti obrannej zmluve so Spojenými štátmi.

Bolo ich viac. Mnohí túto zmluvu zľahčujú, ale ja v nej vidím potenciálnu hrozbu. Okrem toho si myslím, že nám ju nebolo treba. Máme zmluvu s NATO, ktorú považujem za postačujúcu. Jej výhodou je, že je tam zastúpenie aj európskych krajín. Niečo nad rámec nebolo vhodné, najmä nie v súčasnosti, keď je na rusko-ukrajinských hraniciach napätie. Určite

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Obranná dohoda s USA

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie