Denník N

Čo pozerať na Netflixe, HBO, Edisonline a ďalších streamovacích platformách

Foto - Netflix
Foto – Netflix

Sedem kolegov z českého Denníka N ponúka tipy na nové filmy a seriály.

The Unlikely Murderer (Netflix)

V kriminálkach sme bežne zvyknutí hľadieť ponad rameno geniálnym detektívom, ktorých brilantné mysle efektívne striedajú oslnivé dedukcie a iskrivé analýzy, čo v kombinácii s vytunovanými „zázrakmi“ forenzných vied vedie k dopadnutiu vrahov. Je preto osviežujúce pozerať seriál, kde policajti vyšetrujúci vraždu zlyhávajú na každom kroku. Nie je to smiešne, ani fikcia. Ale (dramatickou licenciou zaštítené) pravdepodobné počínanie švédskych kriminalistov po vražde premiéra Olofa Palmeho v roku 1986.

Seriál, ktorý vznikol podľa knihy novinára, ktorému tento prípad nedovolil spávať, vraždu už od prvej chvíle nasvieti z iného uhla. A zrazu všetko do seba zapadá. K tejto verzii sa nakoniec postupne priklonila aj švédska polícia, ktorá len pred niekoľkými rokmi oficiálne ukončila vyšetrovanie.

K súdu prípad nedospel, my diváci sa však dozvieme, kto je vrah. A tak môžeme sledovať počínanie čudáka, ktorý neustále mení svoje svedectvá, chvastá sa v médiách aj pred kolegami, ktorého skvele hrá švédsky komik Robert Gustaffson. Vieme, čo urobil, ale aj tak zostáva množstvo otázok, ktoré vystačia na päť častí seriálu. Aký mal motív? Čo to je vlastne za týpka a čo o ňom vie jeho žena? Ako sa mohlo stať, že polícia tento prípad tak zbabrala?

How To with John Wilson (HBO)

Krátke dokumenty pripomínajúce prírodovedné filmy s Davidom Attenboroughom. Namiesto dažďových pralesov, afrických stepí či arktických ľadovcov však hlavný protagonista chodí po New Yorku, nakrúca rôzne veci a rozpráva sa s rôznymi ľuďmi.

Podobne ako v prvej sérii, sú témy jednotlivých častí navonok jednoduché. Napríklad o tom, ako si nájsť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie