Denník N

Filmový režisér Csaba Molnár: Humor používam rovnako pri Ľudovítovi Štúrovi ako pri Maďaroch zo Slovenska

Csaba Molnár. Foto – Gábor Angyal
Csaba Molnár. Foto – Gábor Angyal

Stereotypy o Maďaroch zo Slovenska sa v slovenských filmoch vyskytujú, ale sú aj iné príklady, hovorí filmový režisér Csaba Molnár.

Magyar verzió itt.

Tento text uverejňujeme v rámci crowdfundingu k maďarskému projektu Denníka N. Podporte maďarský projekt

Nakrútil film o živote v Komárne a teraz pripravuje seriál o Maďaroch zo Slovenska. Csaba Molnár je režisérom úspešného seriálu Horná Dolná a nový seriál Pressburg, ktorý sa bude venovať aj viacjazyčnosti Bratislavy, pripravuje ako svoj vlastný projekt.

V rozhovore rozpráva o tom, čo preňho znamená identita Maďara žijúceho na Slovensku, prečo je seriál Horná Dolná taký úspech a ako prišiel na prijímačky na VŠMU s tlmočníkom, lebo nevedel dosť dobre po slovensky.

Prečo ste považovali za dôležité nakrútiť seriál o Maďaroch na Slovensku?

Je to môj žolík. Každý tvorca má svoju dôležitú tému a ja som vyrastal ako Maďar na Slovensku, formovalo to moju identitu. Je to organickou súčasťou môjho života, a preto som vždy chcel o tom niečo vytvoriť… Spravil som už v podstate niekoľko filmov, ktoré sa tomu venujú. Doteraz však nebola možnosť napísať takýto seriál, lebo to nie je taká téma, že by to kúpila napríklad Markíza. Teraz však vznikom Kultminoru (Fond na podporu kultúry národnostných menšín – pozn. red.) je možné žiadať peniaze aj na seriál. Je to super možnosť, ktorá sa stretla s mojím dlhoročným plánom. Vnímam to ako veľké šťastie.

Váš film Zoltán, dobrý človek zobrazoval Komárno a komárňanskú atmosféru. V čom bude tento seriál iný?

Jeden môj kolega sa ma práve nedávno opýtal, či sa ešte cítim ako Komárňan alebo už ako Bratislavčan. Vtedy som si uvedomil, že veď ja nakrúcam o Bratislave. To je ten hlavný rozdiel. Seriál bude pracovať s iným humorom a má oslovovať širšie publikum. Odohráva sa v Bratislave a snažíme sa zapojiť aj slovenskú stranu. Zoltán, dobrý človek spracovával najmä menšinový život, tento príbeh bude trošku iný.

Obraz o Maďaroch na Slovensku v poslednom období vo veľkej miere formoval slovenský sitkom Susedia, ktorý zobrazuje Maďarov dosť pejoratívne ako nešťastných, ale zlatých ľudí, ktorí sa nevedia normálne vyjadrovať. Máte aj taký cieľ, aby ste tento obraz trošku napravili?

Ja sa na Susedov nehnevám,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie