Denník N

Čo robí diviak pred SND? Do mesta zbehne, keď ho niečo vyplaší, často sú to psy, hovorí ochranár Mrva

Foto – Jakub Mrva
Foto – Jakub Mrva

V centre Bratislavy sa počas posledných dvoch týždňov objavili diviaky – diviačia rodinka prechádzala po električkovej trati pri zastávke Lafranconi, osamelý diviak sa zas v stredu snažil dostať do novej budovy SND.

„Bol viditeľne rozrušený, v panike a strese. Diviačia rodina na trati tiež nevedela, čo má urobiť – držali sa vo svojom stáde, a keď videli ľudí a motorovú dopravu, snažili sa utiecť preč. Neútočili, skôr hľadali cestu, ako utiecť preč,“ hovorí ochranár, predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty a mestský poslanec Jakub Mrva (Team Vallo).

V rozhovore rozpráva aj o tom:

  • čo robiť, keď sa človek stretne s diviakom,
  • prečo odlov diviakov nie vždy funguje,
  • či sa budeme s diviakmi stretávať v uliciach Bratislavy bežne.

Ako je možné, že sa diviak ocitne v centre mesta pred budovou SND?

Už aj v minulosti sme mali situáciu, že na moste Apollo alebo na petržalskej strane mesta bol videný diviak. Bratislava je obkolesená lesmi, teda Malými Karpatmi, Devínskou Kobylou, lesom Sitina a na druhej strane lužnými lesmi. Sú to biotopy pre výskyt diviaka, ktorý tu nemá prirodzeného nepriateľa. Diviak vyhľadáva v okrajových častiach lesa a záhradách potravu. Počas dňa väčšinou spí, a keď je vyrušený, väčšinou psičkármi alebo ľudskou činnosťou, odbieha. Bohužiaľ, vystresovaný diviak môže takto zablúdiť do centra mesta alebo, ako sme videli, aj na električkovú trať. Je to netypické správanie, lebo počas dňa diviaky ležia v kríkoch a vyliezajú až po zotmení.

Akou trasou sa diviak mohol dostať pred budovu SND? 

Mohol prísť z Petržalky alebo smerom od Karlovky, popri hrádzi. Nepredpokladám, že by išlo o diviaka, ktorý prišiel z bratislavského lesoparku, teda z Koliby alebo zo Železnej studničky.

https://www.facebook.com/barbora.sajgalikova/posts/10159639828518972

Viete, ako sa to s týmto diviakom skončilo? Pátrala po ňom polícia alebo niekto iný? 

Veterinár ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Lesy SR

Slovensko

Teraz najčítanejšie