Denník N

Cíti silu, jed aj bolesť. Kendrick Lamar videl od detstva vraždy, ale nezakrýval si oči

Foto - kendricklamar.com
Foto – kendricklamar.com

Americký rapper, ktorý sa stiahol zo scény, vystúpi počas prestávkového programu amerického Superbowlu.

Album nevydal už takmer päť rokov, napriek tomu ho považujú za najlepšieho rappera súčasnosti. Kendrick Lamar v takýchto debatách nikdy nechýba, hip-hopová scéna si už na jeho absenciu zvykla. Zatiaľ čo ostatní interpreti sa na seba neustále snažia strhnúť pozornosť, napríklad aktivitou na sociálnych sieťach, on mlčí. Paradoxne, čím dlhšie mlčí, tým viac sa o ňom hovorí.

Jeho posledný album s názvom DAMN. z apríla 2017 patrí k najlepším minimálne v 21. storočí. V hitparáde Billboard 200 strávil už vyše 250 týždňov, čo len potvrdzuje Kendrickovu dominanciu.

Keď Spotify spravilo nástennú maľbu v štýle Mt. Rushmore pre hip-hopovú scénu poslednej dekády, okrem Kendricka sa na nej objavili už len traja interpreti: Drake, J. Cole a Nicki Minaj.

Je výnimočný, pretože počas svojej kariéry viackrát dokázal, že hip-hop môže znamenať oveľa viac ako zábavu.

Kritikom tohto žánru prináša všetko, na čo by si mohli spomenúť: kvalitu techniky, názory na politické a spoločenské témy, bohatosť hudby, prepracované texty a aj emócie. Album DAMN. získal okrem Grammy pre rapový album roka aj Pulitzerovu cenu.

Kendrick je zároveň jedným z mála interpretov, ktorých si obľúbili celé generácie fanúšikov hip-hopu. Od dnešných tínedžerov až po tých, ktorí vyrastali na „gangsta rape“ 90. rokov.

Práve na ňom vyrastal aj Kendrick, ktorý v detstve počúval skupinu N.W.A. (ktorej členom bol Dr. Dre) či hviezdneho rappera Snoop Dogga.

Kendrick strávil detstvo na uliciach Comptonu v Kalifornii a už v piatich rokoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie