Denník N

Eriksen skóroval dve minúty po veľkom návrate. Cez lekársku prehliadku by v Španielsku neprešiel, varuje športová lekárka

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dánsky záložník sa po 9 mesiacoch vrátil do reprezentácie, tentoraz už s implantovaným defibrilátorom známym pod skratkou ICD.

Keď po polčasovej prestávke Christian Eriksen nastúpil na trávnik, tlieskala celá amsterdamská Johan Cruijff aréna. Asi málokto však predpokladal, že bude v prípravnom stretnutí proti Holandsku na gól potrebovať necelé dve minúty.

Je to veľký návrat pre Dánov aj celý futbalový svet, preto prehra 2:4 mrzieť veľmi nebude. 30-ročného stredopoliara napokon vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu. Eriksen zároveň verí, že nebude chýbať ani na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Katare 2022.

V sobotu to však neboli jeho prvé minúty na trávniku po srdcovom kolapse. S Brentfordom sa ešte v januári dohodol na spolupráci do konca tejto sezóny, pričom v Premier League stihol odohrať tri zápasy.

Aj krátky čas stačil na to, aby sme videli, ako futbalová komunita vníma jeho návrat. Stačí si spomenúť na moment, keď Eriksen fauloval Brandona Williamsa. Obranca Norwichu najskôr v zápale hry nahnevane reagoval na tvrdý zákrok, ale keď si uvedomil, o koho ide, okamžite Eriksena s úsmevom objal.

Eriksen utrpel srdcový kolaps v júni 2021 počas zápasu s Fínskom na Eure a priamo na ihrisku ho museli oživovať. Hráč absolvoval početné vyšetrenia, na základe ktorých mu voperovali ICD, pre ktoré nesmie hrať v talianskej Serie A. Koncom minulého roka tak rozviazal spoluprácu s milánskym Interom.

„Fabrice Ndala Muamba, hráč Boltonu, ktorý tiež skolaboval počas zápasu v roku 2012 a bol aj resuscitovaný, už v kariére nepokračoval. Lekári mu to neodporúčali,“ hovorí športová a pohybová lekárka Lucia Knappková.

Ako ICD funguje? Existuje možnosť, že sa kolaps zopakuje? A prečo Eriksen odišiel práve do Brentfordu? Pýtame sa športovej a pohybovej lekárky Lucie Knappkovej v prvej časti textu. V druhej časti textu analyzujeme, ako Eriksen zapadá do filozofie Brentfordu.

V článku sa ďalej dočítate:

  • či je vrcholový šport s ICD bezpečný;
  • ako sa Eriksenovi zmenil denný režim;
  • prečo nie je typickým nákupom Brentfordu;
  • ako môže Brentfordu pomôcť.

Blindovi ICD zlyhal

Hráč viackrát potvrdil, že sa cíti úplne fit a nemá žiadne zdravotné problémy, ktoré by ho obmedzovali. Je však vôbec možné, aby bol niekto po zlyhaní srdca a resuscitácii naozaj úplne v poriadku?

Podľa Knappkovej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Športová veda

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie