Denník N

Mariusz Czerkawski: Višňovský má pravdu. Keby tomu dal Pálffy o trochu viac, mohol byť velikán

V časoch najväčšej slávy slovenského hokeja hrali v NHL aj dvaja Poliaci – Krzysztof Oliwa a Mariusz Czerkawski.

Oliwa bol bitkár prezývaný „Poľské kladivo“. Z majstrovstiev sveta v Göteborgu s ním má zážitok brankár Rastislav Staňa.

„Išli sme okolo poľskej kabíny. Bol som najmladší z nášho tímu, chudučký 22-ročný chlapec, ktorý nemal za sebou veľkú kariéru, a ani moje sebavedomie nebolo veľké. Oliwa určite ani netušil, kto som. Vytypoval si ma možno preto, že som bol medzi hráčmi najchudší. V angličtine mi povedal drsnú hlášku: ‚Hej, dávaj si pozor, dneska ťa rozbijem a natriem na mantinel‘. Hovoril som si: ‚Okej, ja som brankár, našťastie so mnou do kontaktu neprídeš‘,“ smeje sa Staňa.

Náš tím vtedy Poliakov porazil 7:0.

Hoci Slováci medzi sebou vtipkovali, že sa Oliwa nevie poriadne korčuľovať, v NHL sa udržal sedem sezón a jeho meno je aj na Stanley Cupe. Získal ho v roku 2000 s New Jersey Devils.

Talentovaný Mariusz Czerkawski bol iný typ hokejistu. Kreatívny hráč s dobrou prihrávkou aj strelou získal vo svojej najlepšej sezóne 1999/2000 sedemdesiat bodov, zahral si v zápase hviezd a skončil na 26. mieste v kanadskom bodovaní celej ligy. Zo Slovákov bol vtedy pred ním len Pavol Demitra.

Dnes Czerkawski pracuje ako televízny expert Eurosportu. Denníku N poskytol rozhovor, v ktorom hovorí o olympiáde, ale spomína si aj na časy, keď hrával v NY Islanders so Žigmundom Pálffym a Zdenom Chárom alebo v Bostone s Jozefom Stümpelom.

Stümpela dodnes mnohí volajú Jožko a zdrobneninou ho oslovuje aj Czerkawski, hoci používa jej poľský variant. „Ako by som na neho mohol zabudnúť? Józek je na zozname mojich priateľov veľmi vysoko,“ hovorí Czerkawski.

Boli ste spoluhráč Zdena Cháru počas jeho prvých štyroch sezón v NHL, hrali ste aj pri jeho úplne prvom zápase v roku 1997. Dnes je rok 2022, Chára má 44 rokov a ešte stále hrá v NHL, zhodou okolností opäť za NY Islanders. Čo na to hovoríte?

Je úžasné, že v tomto veku naďalej hrá na takejto úrovni. Budem úprimný – keď bol mladý,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Rozhovory

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie