Denník N

Fico už s predčasnými voľbami na tento rok neráta, aj pri referende hovorí hlavne o zmene ústavy

Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Smeru predpovedá predčasné voľby na rok 2023.

Politické udalosti sa posledné mesiace odohrávajú tak rýchlo, že si málokto spomenie, čo bolo pred štvrťrokom, no pri referende, o ktoré sa snaží opozičný Smer Roberta Fica, je dobré si pripomenúť udalosti zo začiatku vlaňajšieho novembra.

Smer vtedy do Prezidentského paláca doručil dve otázky. Tie mali byť obsahom referenda, ktoré vtedy plánoval. Pár mesiacov predtým, v júli 2021, Ústavný súd odmietol pôvodnú petíciu za referendum o predčasných voľbách s tým, že by bolo neústavné.

Fico za to vinil prezidentku a žiadal od nej, aby tentoraz dopredu dala vedieť, či aj jeho dve nové otázky nechá opäť posúdiť Ústavnému súdu. Prvá sa týkala toho, či občania súhlasia, aby sa do ústavy zakomponoval nový článok, ktorý by konštatoval, že skrátenie volebného obdobia sa môže udiať aj na základe ústavného zákona alebo referenda. V druhej otázke sa chcel ľudí rovno spýtať, či sú za predčasné voľby.

Prezidentka vtedy Ficovi odpovedala, že mu nemieni robiť právne poradenstvo, ale z úcty k ľuďom, ktorí podpísali pôvodnú petíciu, sa rozhodla vyjadriť: a oznámila mu, že by mohol nabudúce otázky konzultovať s ústavnými právnikmi, lebo tie, ktoré jej doručil, sa vzájomne podmieňujú, čo výslovne zakazuje zákon o volebnom práve.

Fico sa vtedy zastrájal, že si hlava štátu „vymyslela smiešnu kľučku, o ktorej si myslí, že ju nevieme“. Lenže z toho, ako predseda Smeru o referende hovorí dnes, po troch mesiacoch od týchto udalostí, je zrejmé, že prezidentka mala pravdu. Smer chystá do referenda len jednu otázku súvisiacu s predčasnými voľbami – tú o zmene ústavy.

Ambíciu novým trojotázkovým referendom vyhlásiť samotné voľby už v strane zrejme vzdali.

Fico a holubice mieru na proteste proti obrannej zmluve s USA. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na dva hárky sa zabudlo

Fico

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Obranná dohoda s USA

Referendum o predčasných voľbách

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie