Denník N

Robert Roth: Štúr a ja sme narodení v rovnaký deň a to nie je náhoda

Dokudráma True Štúr vznikla v spolupráci Crazy Company a RTVS.
Dokudráma True Štúr vznikla v spolupráci Crazy Company a RTVS.

Štúrova slovenčina sa môže zdať smiešna, ale práve tým je pre mňa zaujímavá, hovorí známy herec.

Slovensko si tento týždeň pripomína dvesto rokov narodenia Ľudovíta Štúra. V rovnaký deň, hoci v inom storočí sa narodil ROBERT ROTH. Podľa herca táto zhoda nemôže byť náhoda, tak ako je príznačná aj jeho účasť v dokudráme True Štúr, ktorá mala premiéru v nedeľu na Jednotke. Pozrieť sa dá v archíve RTVS.

V prepise rozhovoru chcel mať herec niekoľko grafických a jazykových odchýlok od normy – môžete hádať kde.

Stretli sme sa v herni tretej cenovej. Prečo nie v kaviarni Shtoor obďaleč?

Chodievam sem práve preto, že je to tu zašivareň. Sem nikto nechodí. Môžem sa v pokoji bifľovať texty pri minerálke. Čo je perlička, rovno oproti je ministerstvo financií. Keďže je tu veľmi lacno, každé ráno o desiatej sem nabehnú úradníci oblekoch, ktorí si lupnú dvojitú borovičku alebo vodku a potom idú rozhodovať o našich peniazoch. Takto veci fungujú.

Štúr je dnes cool značka. Má ho v logu spomínaná kaviareň, na Ľudovít Tour pozýva hudobná kapela… Čo si o tom myslíte?

Zrejme za to môže jeho výročie. Predtým Štúr in nebýval, aspoň si to nepamätám. Keď som chodil do školy, liezol nám na nervy už tým, že nebol Ludovít ale Ľudovít. V tých časoch sa vyžadovalo mäkčenie a pre Bratislavčana mäkčenie a dĺžne až tak v móde neboli.

Teraz vám to neprekáža?

Stále vo mne je trochu z tej averzie. Mám v sebe odpor voči autoritám. Ako povinná maturitná otázka a efemérna autorita nad nami mi Štúr, prirodzene, musí trochu prekážať.

Je dnes vôbec dôležité vedieť, kto bol Štúr?

Každá doba má nejakú autoritu, to je úplne v poriadku. Môže to byť spisovateľ, spevák, megaherec alebo takýto mysliteľ, kodifikátor, národovec, politik – vyberte si. Ale práve v tom je rozdiel medzi dobou Štúrovou a našou.

On si za svoje meno toto množstvo činností ozaj mohol zapísať. Nie ako dnes najrôznejší hochštapleri, ktorí majú za menom že: režisér, herec, scenárista, autor námetu, choreograf, muzikant, fujarista, drotár a neviem, čo všetko.

Čím vás vie Štúr inšpirovať?

Poviem z vlastnej divadelnej skúsenosti. Keď skúšame inscenáciu, pred premiérou máme často osvojené isté grify, maniery, čo zaberú. Vieme o nich, že fungujú na diváka – a mne toto nestačí. Vtedy, v tej poslednej fáze hoci dva dni pred premiérou, býva dobré VRÁTIŤ SA K TEXTU. A nebyť Štúra, k čomu by sme sa vracali? K bernolákovčine? K hlaholike?

To je tá historická zásluha, kodifikácia spisovného jazyka. Čo si z neho zobrať dnes?

Zoberte si odhodlanie Štúra ísť do slepej uličky, čo je práve to, ako sa situácia slovenčiny a Slovenska zdala jeho súčasníkom. Venovať sa dlhodobým cieľom, víziám, čo ma presahujú a nezačnú fungovať od zajtra či od pozajtra.

Pre mňa je veľmi inšpiratívna predstava, koľko toho obetoval, koľko si toho sám na plecia dobrovoľne naložil. A myslím si, že to uniesol.

Čítali ste Štúra?

Čítal. Jeho gramatika je iná ako dnešná, môže sa zdať smiešna. Ale práve tým je pre mňa zaujímavá. Jazyk ani reč v písomnej forme vtedy ešte neboli pozametané. Vysomáriť sa z toho je pre mňa niečo ako hrať sa s guličkou v labyrinte a byť stále na pozore, či padne do správnej dierky.

Vzrušuje ma v slovoslede vysledovať zmysel vety, ktorý býval napríklad na jej úplnom začiatku, aj keď mala veta cez tri riadky. Dnes by ste už ťažko našli niekoho pod dvadsať rokov, ktorý by tú vetu prečítal takým spôsobom, že by z nej vylúpol podstatu.

Čo Štúrova filozofia? Tá bola dosť nepôvodná, väčšinou sa inšpiroval Hegelom.

Áno, Hegelom aj Herderom v názore, že vývoj nie je náhodný. Z toho Štúr vychádzal vo svojich politických aktivitách, keď riešil zasadenie Horných Uhrov v európskom kontexte.

To je dnes už minulosť – ak počuje výraz Horné Uhry mladý človek, predstaví si vyrážky na čele. Ale áno, išiel som aj po stope filozofie, na rozdiel od politiky, ktorá ma nezaujímala.

12096377_136313550056397_7608962801086211482_n
Foto – RTVS a Crazy Company

Prečo nie?

Pretože som zo súčasnej politiky znechutený.

Máte pocit, že Štúrovi rozumieme? Nie je iba vyprázdneným symbolom?

Asi nie sme, možno ani nebudeme schopní plne porozumieť rozsahu všetkého, čo nosil v hlave. Obsiahnuť vetvy, vetvičky, lístočky jeho myšlienok. Bude to znieť nekrofilne, ale pre mňa Štúr ako osobnosť s jeho veľkým odkazom ešte stále nevychladol. Ako cool značka ma nezaujíma, je to asi vekom.

Teda myslím mojím vekom, predsa len, on je odo mňa starší.

Akurát deň narodenia máte rovnaký. Kedy ste to zistili?

Až s príchodom Gúglu – čo, bohužiaľ, nie je slovenské slovo.

Má ten dátum pre vás význam?

Budem znieť ako nejaký kryptodeterminista, no v súlade s myšlienkami Herdera a Štúra o dejinách poviem, že to asi nie je náhoda. Je to dané príčinne.

Fascinovalo ma to pri filme aj pri inscenácii Štúrovci v SND: rovnaký deň narodenia, rovnaké znamenie. Nepríjemné a to najviac opľúvané znamenie aspoň podľa konvenčného počuvu, že Škorpióni sú najhorší………

Ako by to nestačilo, v rovnaký deň ako vy a Štúr sa zrodilo Československo.

V tom už vidím zámer. Iným takým príkladom nenáhodných dejín je rok príchodu Cyrila s Metodom na Veľkú Moravu a vznik Matice Slovenskej v roku 1863. Presne tisíc rokov po.

12109080_136303470057405_8399970760366796869_n
Foto – RTVS a Crazy Company

Poďme k vašej postave vo filme True Štúr. Kto je Samuel Hronský?

Je to vymyslený Štúrov spolužiak z gymnázia v Rábe. Po pohrebe pátra, prečo zomrel človek s takým intelektuálnym „backgroundom“. Prečo skončil pod dohľadom žandárov v Modre? Prečo bol bez ženy? Prečo zomrel takou hlúpou smrťou? Bola to len „náhoda“?

Nebola smrť skôr dôsledkom toho, že bol nepraktický?

Som presvedčený o tom, že ľudia, ktorým to páli, sú v manuálnych veciach veľmi nepraktickí. Tiež som bol na pokraji stretnutia so zubatou pre slúchadlá, ktoré ma pri počúvaní hudby veľmi dobre izolujú od sveta.

Naozaj som až meter pred sebou zbadal oranžový bager idúci po – aké príznačné! – Metodovej ulici. Viem si preto celkom dobre predstaviť aj Štúra, ako skáče cez priekopu s puškou cez plece, ktorá vystrelí a trafí ho do stehna. A Neprajník slovenský by povedal, že keď do jednej, tak ešte aj do druhej nohy.

Kto vymyslel, že v príbehu z 19. storočia vidieť vaše tetovania?

Pýtal som sa režiséra Michala Baláža, čo sa s tým dá robiť. Náušnice a prsteň môžem dať dolu, ale čo tetovania na prstoch a zápästí? Chceli sme ich zatrieť, ale nakoniec tam zostali.

Mám rád, keď je divák trochu zmätený, keď má priestor na fantáziu, rozmýšľanie. Môže to vyhodnotiť tak, že generácia 21. storočia vstupuje do minulosti, aby sa v nej povŕtala trochu iným, nekonvenčným spôsobom. Z pohľadu človeka z inej doby, priam mimozemšťana.

12109189_136328006721618_1375208301987860065_n
Foto – RTVS a Crazy Company

Zistili ste o Štúrovi niečo nové?

Keďže som bol veľmi dobre pripravený, prekvapili ma len perličky typu, že mu študenti zaväzovali mašľu na krku. Alebo, čo prezradila etnologička Katarína Nádaská, že to bol typ muža, ktorý aj v 19. storočí používal voňavku.

Keby prišiel dôkaz, že bol homosexuál, zmenil by sa náš pohľad na neho?

Absolútne nie. Prestal by Eltonovi hrať klavír? Narovnali by sa Freddiemu zuby? Nie. Myslím si, že ani na našom malom Slovensku by takéto poznanie nič nezmenilo.

Páčil by sa tento film aj Štúrovi?

(dlhé ticho) Budem vychádzať z dátumu narodenia, čiže z vlastného znamenia a môjho vnútorného pocitu. Ja na jeho mieste by som takéto vŕtanie sa v minulosti vyhodnotil tak, že je to dávno za mnou. Že si ten film pozriem. Len ma na premiéru dovezte, lebo mám dvesto rokov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie