Denník N

Putin môže zaútočiť kedykoľvek, varujú USA. Svojich ľudí posielajú preč z Ukrajiny

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Americká vláda predpokladá, že útok by sa začal bombardovaním.

Ruský útok na Ukrajinu môže prísť kedykoľvek, varovali v piatok večer Spojené štáty. Vážnosť slov, ktoré zazneli od predstaviteľov americkej vlády, podporilo aj odporúčanie, aby občania USA čo najskôr odišli z Ukrajiny.

To isté svojim občanom odporúčajú Austrália, Kanada aj Veľká Británia a ďalšie európske štáty, na zhoršenie situácie sa pripravuje aj vedenie Kyjeva. Mesto informovalo, že sa chystá na prípadnú núdzovú situáciu.

Správy o možnom útoku pritom prišli po týždni plnom diplomatických rokovaní. Tie síce nepriniesli konkrétne riešenie, no všetci lídri, vrátane Vladimira Putina, tvrdili, že situácia by sa mala riešiť mierovou cestou. Rusko však ani počas týchto rokovaní neprestalo s presunom jednotiek smerom k hranici s Ukrajinou.

Akékoľvek náznaky optimizmu, ktoré mohla priniesť diplomacia, zmizli po piatkovom vyhlásení Bidenovho poradcu pre národnú bezpečnosť. Jake Sullivan novinárom povedal, že Rusko už je v pozícii, aby začalo veľkú vojenskú operáciu. Prísť by podľa neho mohla kedykoľvek, preto Američanom odporučil, aby do 48 hodín odišli z Ukrajiny.

Ak to neurobia, podľa Sullivana riskujú, že už nebudú mať ďalšiu šancu pokojne odísť z krajiny.

Olympiáda nemusí Rusko zastaviť

To, že napätie vzrástlo, potvrdzujú aj ďalšie udalosti. USA sa narýchlo rozhodli, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie