Denník N

Utečenci z Gabčíkova si zahrali futbal, chceli spoznať Slovákov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Osem Sýrčanov si zahralo na futbalovom turnaji v Bratislave. Ľudskosť je dnes dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, hovoria organizátori.

Prišli spoznať Slovákov. Osem utečencov zo Sýrie, ktorí dočasne žijú v Gabčíkove, vytvorilo jeden tím a zúčastnili sa futbalového turnaja v Bratislave.

„Chceli sme si zahrať so Slovákmi a spoznať sa,“ hovorí 23-ročný Amar lámanou angličtinou. Pred vojnou žil v sýrskom meste Kamišli na severe pri hraniciach s Tureckom a Irakom. V regióne, ktorý obýva zväčša kurdská menšina, nevidel viac svoju budúcnosť.

Na cestách je dva mesiace, do Európy prišiel cez Grécko a kopíroval dnes už tradičnú trasu tisícok utečencov. Najskôr sa preplavil do Grécka, odtiaľ išiel cez Macedónsko, Srbsko a Maďarsko až do Rakúska.

„Mojím snom je žiť vo Viedni, dva roky tam už býva môj brat,“ prekvapuje Amar. Pred vojnou študoval v Damasku telesnú výchovu. Cesta za jeho snom sa mu však skomplikovala.

Je jedným z 500 ľudí, ktorých sa Slovensko dočasne podujalo prijať z preplneného utečeneckého tábora v rakúskom Traiskirchene.

„Väčšinou sme iba na ubytovni,“ opisuje Amar vzťahy s domácimi. Obyvatelia juhoslovenskej obce v lete jednoznačne v referende odmietli prijatie utečencov. Mladý Sýrčan dnes označuje spolužitie v obci za „dobré“. Bol by však rád, keby mu pridelili azyl v susednom Rakúsku.

Zahrali by si aj viacerí

„Tento ročník je výnimočný tým, že otázka tolerancie je aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým,“ myslí si Michal Zálešák, jeden zo spoluorganizátorov ôsmeho ročníka futbalového turnaja proti rasizmu a netolerancii.

Týmto gestom chceli utečencom ukázať priateľskú tvár a ľudskosť. Súhlas s ich účasťou na turnaji získali v sobotu.

„Počas vojny na Balkáne sme si ani nevšimli, že tu máme nejakých utečencov, teraz sa šíri strach, možno nevedomosť,“ dodáva Zálešák.

Presviedčať ich nemuseli. „Keby mohli, prišlo by si ich zahrať aj tridsať,“ dopĺňa ďalší z organizátorov Sergej Danilov z Inštitútu pre medzikultúrny dialóg. Danilov sa dlhodobo venuje rasizmu a extrémizmu v slovenskom športe. Pre utečencov zabezpečili dresy, kopačky a odvoz. Počas celej akcie prebiehala aj zbierka pre zaistené rodiny utečencov v Sečovciach.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Futbalista Németh: Hráč ani nemusí mať inú farbu pleti

Myšlienku  ľudskosti prišli v chladnom počasí podporiť aj známe tváre. Medzi nimi boli aj tanečník Ján Ďurovčík či bývalý futbalista Slovana Bratislava Szilárd Németh.

„Ťažko nájsť tie správne slová, čo sa v súčasnosti deje v Európe. Nevieme pochopiť, prečo tí ľudia utekajú zo svojich domovov,“ povedal bývalý reprezentačný kanonier.

Turnaja sa zúčastnil, pretože chce, aby šport skutočne spájal. Priznáva, že rasizmus v športe na Slovensku nie je výnimočný.

„Je to o kultúre štátu, hráč nemusí mať ani inú farbu pleti, stačí, ak príde do iného mesta, a už počúva nadávky. Či už je to extraligový futbal, alebo zápasy so 17-ročnými chlapcami,“ hovorí Németh.

Ako vníma diskusiu na Slovensku k utečencom, nechcel komentovať. „Keď vidím, čoho sú schopní rodičia niektorých mladých futbalistov, bohužiaľ, musíme sa v tomto ako spoločnosť zlepšiť,“ dodal na záver.

Okrem utečencov si na turnaji zahrali aj tímy z Argentíny, Čile, Rómovia z osady v Moldave nad Bodvou a výber detí, ktoré žijú na ulici.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie