Denník N

Káva nezaberala, zaspala som aj na prechádzke so psom. Lekárka rozpráva o svojom živote s narkolepsiou

Tereza Dvořáková. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Tereza Dvořáková. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Tereza Dvořáková už štrnásť rokov zápasí s extrémnou nevyspatosťou. Trpí narkolepsiou, pomerne vzácnou chorobou, pri ktorej ľudia niekoľkokrát za deň zaspávajú a v noci, naopak, nemôžu zaspať. Ako lekárka pritom pomáha pacientom s poruchami spánku.

Čo bolo u vás prvé? Rozhodnutie stať sa lekárkou alebo choroba?

Najprv to bola choroba. V poslednom ročníku na gymnáziu som zrazu začala zaspávať niekoľkokrát za deň. Aj desaťkrát počas dňa ma prepadol spánok, bez ohľadu na to, čo som práve robila. Napríklad keď som bola na prechádzke so psom, musela som sa zastaviť a opretá o strom som postojačky zaspala.

Na ako dlho?

Neviem presne. Dve minúty, desať minút. Najhoršie bolo, keď ma spánok prepadol na ulici. Vedela som, že mám pár desiatok sekúnd na to, aby som sa uložila do bezpečnej polohy. Vtedy som na brigáde doučovala deti. Keď na mňa išlo spanie, zapichla som prst do učebnice a ešte som stačila povedať, nech si to medzitým prečítajú.

Najhoršie bolo, že zo začiatku nikto nevedel, čo sa deje. Bol pre mňa obrovský problém chodiť v tomto stave do školy. Rodičia tam museli ísť vysvetľovať, že naozaj neberiem drogy. Nikto nevedel, že ide o narkolepsiu, nebolo to jednoduché.

Spomeniete si na nejakú veľmi absurdnú alebo nebezpečnú situáciu, pri ktorej ste zaspali?

Bolo ich veľa. Stačí, keď zaspíte v autobuse alebo v metre a veziete napríklad batoh s notebookom. Neviete, čo sa môže stať, niekto vás môže okradnúť a podobne.

Spätne si uvedomujem, že bolo veľmi nebezpečné, kedykoľvek som večer niekam išla, pretože som potom v noci cestou domov často zaspala opretá o stenu alebo na lavičke. To som mala viac šťastia ako rozumu, že sa mi nikdy nič vážnejšieho nestalo.

Ale boli aj komické situácie. Napríklad keď som v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dlhý covid

Koronavírus

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie