Denník N

Valijevová napokon môže súťažiť aj po pozitívnom náleze. Medailu jej môžu zobrať neskôr

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Mohla jej látka pomôcť? Vysvetľuje odborník Milan Sedliak.

[Ako dopujú ruskí olympionici – kniha od Denníka N.]

Môžeme hovoriť ruskí športovci, ale fakticky správne ich musíme nazvať ROV – Ruský olympijský výbor. Účinkovanie ruských športovcov na olympijských hrách bude ďalšie roky a možno dekády brané s nutnou dávnou rozpačitosti a podozrenia.

Všetci budú mať v pamäti devastujúce správy Grigorija Rodčenkova a nezávislých vyšetrovateľov o organizovanom dopingu v Rusku. A tak to je aj v Pekingu.

Najprv po triumfe v krasokorčuliarskej tímovej súťaži hlásil Guardian, že k medailovému ceremoniálu zatiaľ nedošlo pre údajný pozitívny dopingový test jedného z ruských účastníkov. A keď sa to potom potvrdilo, stal sa z toho jeden z kľúčových momentov hier v Pekingu.

„Kamila Valijevová je v očiach tých, ktorí sa vyznajú v tomto športe, už dosť možno najlepšia krasokorčuliarka v histórii tohto športu,“ píše Barney Ronay na Guardiane.

A dokázať to bude môcť aj v individuálnej súťaži, pretože Športový arbitrážny súd (CAS) rozhodol o tom, že Kamila Valijevová bude pokračovať na ZOH 2022 v Pekingu.

Môže štartovať, ale medailu jej môžu zobrať

„Je to veľmi komplikovaná a kontroverzná situácia. Sme však stopercentne presvedčení, že Kamila je nevinná,“ hovorila známa Valijevovej trénerka Eteri Tutberidzeová v sobotu pre ruskú štátnu televíziu Pervyj kanal.

CAS jej aj ruskej výprave dal v tomto momente za pravdu, keď Valijevovej dovolil súťažiť v individuálnej súťaži, ktorá sa začína v utorok a končí vo štvrtok. Odmietol tak, že by pred celkovým vyšetrením incidentu musela byť dočasne suspendovaná. To navrhovali predstavitelia Medzinárodného olympijského výboru (MOV), Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU).

CAS však zároveň nerozhodol o tom, či sa Rusom udelí zlatá medaila z tímovej súťaže; nejde o žiadne konečné rozhodnutie. Je pokojne možné, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Doping v Rusku

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie