Denník N

Na Slovensku riešili jeho správy s Kočnerom, prokurátor Palovič starší si zatiaľ kupoval apartmány na Floride

Bystrík Palovič starší a lokality na Floride, kde vlastní apartmány. Foto N – Monika Tódová a Google Maps
Bystrík Palovič starší a lokality na Floride, kde vlastní apartmány. Foto N – Monika Tódová a Google Maps

Dlhoročný prokurátor Bystrík Palovič starší má pozastavený výkon funkcie od novembra 2019. Je známy kontaktmi s Marianom Kočnerom aj Ladislavom Bašternákom.

V čase, keď na generálnej prokuratúre rozhodovali o tom, či Bystrík Palovič starší môže ďalej pôsobiť ako prokurátor, on kupoval apartmány na Floride.

Denníku N sa podarilo zistiť, že na jeseň 2019 si dlhoročný prokurátor kúpil dva apartmány v Miami. Stáli ho približne pol milióna amerických dolárov (vyše 450-tisíc eur).

Druhý apartmán si Palovič starší kúpil 7. novembra 2019. Deň nato vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozhodol, že Palovičovi staršiemu pozastavuje výkon funkcie prokurátora. Dôvodom bol disciplinárny návrh, ktorý na svojho dlhoročného kolegu podala vtedajšia šéfka bratislavskej prokuratúry Ivana Kopčová.

Disciplinárne konanie bolo vyústením medializovaných podozrení, že prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I udržiaval kontakty s Marianom Kočnerom. Z ich správ v Threeme vzniklo podozrenie, že mafián ovplyvňoval prokurátora Paloviča staršieho a prostredníctvom neho riešil viaceré kauzy.

Palovič bol v kontakte aj s odsúdeným daňovým podvodníkom Ladislavom Bašternákom.

„Bisťa“, ako ho volal Kočner, vlani na jeseň aj obvinili z korupcie. Podozrivý je z toho, že si vypýtal úplatok 100-tisíc eur za to, že zastaví trestné stíhanie Erika Mikurčíka v kauze Carlton.

Apartmány v modrej lagúne a na pobreží Atlantiku

Palovič starší si na jeseň 2019 kúpil dva apartmány v v Blue Lagoon Condo v Miami, teda v Modrej lagúne neďaleko letiska v Miami.

Nebola to jeho prvá investícia do nehnuteľností v Spojených štátoch amerických.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie