Denník N

ZOH, 10. deň: Pri výnimke Valijevovej ste nás zle pochopili, odkazuje súdu antidopingová agentúra

Kamila Valijevová. Foto - TASR/AP
Kamila Valijevová. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

viac ako o športe sa v pondelok v Pekingu hovorilo o dopingu. Športový arbitrážny súd totiž oznámil, že ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová môže na hrách pokračovať, aj keď jej v tele našli zakázanú látku.

Nasledovali ostré reakcie hlavne z USA a Kanady, Svetová antidopingová agentúra súdu odkázala, že si zle interpretoval jej pravidlá, a Medzinárodný olympijský výbor dodal, že ak aj Valijevová vyhrá, medailu nedostane.

Zlato si, naopak, prevzala rýchlokorčuliarka Erin Jacksonová, ktorá ako prvá žena tmavej pleti získala na zimnej olympiáde individuálne prvenstvo. Rodáčke z Floridy sa to podarilo napriek tomu, že s korčuľovaním na ľade začala až v roku 2016 a na hry do Pekingu sa jej nepodarilo kvalifikovať.

Slovenka Klaudia Medlová napriek zraneniu siahala na olympijské finále, rozhodujúci skok však neustála.

Olympijský súhrn prinášame po každom súťažnom dni. Posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra a môžete si ho vypočuť aj ako podcast na kanáli Športové podcasty.


1. Ťažký týždeň Kamily Valijevovej

Pred týždňom v pondelok tlieskal Kamile Valijevovej celý krasokorčuliarsky svet. Bravúrnymi jazdami pomohla Rusku k olympijskému zlatu v tímovej súťaži a fanúšikovia sa tešili, čo ešte tento generačný talent predvedie v druhej polovici olympiády, keď sú na programe ženské individuálne súťaže.

Za sedem dní sa však mnoho zmenilo, a keď Športový arbitrážny súd (CAS) oznámil, že Valijevová môže súťažiť aj ďalej, väčšina krasokorčuliarskeho sveta už netlieskala. Skôr naopak.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) rozhodnutie spochybnila a hovorila o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Olympijský súhrn

Športové podcasty Denníka N

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie