Denník N

Pred 30 rokmi pripojil Česko-Slovensko k internetu. Nečakal som, že ho budeme mať doma a v počítači vo vrecku

Jan Gruntorád je priekopníkom internetu v Česko-Slovensku. Foto – CESNET
Jan Gruntorád je priekopníkom internetu v Česko-Slovensku. Foto – CESNET

Podľa údajov z minulého roka pripojenie na internet 90 percent slovenských domácností.

K úplne prvému pripojeniu na internet došlo na našom území pred 30 rokmi na Českom vysokom učení technickom (ČVUT) v Prahe. Významným spôsobom sa o to zaslúžil Jan Gruntorád, prezývaný aj otec českého internetu. Minulý rok ho zaradili do internetovej siene slávy.

Počiatky internetu boli skromné – na porovnanie, pred 30 rokmi by fotka s veľkosťou 2 MB tiekla cez internet 28 minút a sieť by nemohol využívať nikto iný. Dnes by sa stiahla za asi 0,33 sekundy pri štandardnom pripojení 48 Mbit/s.

Denník N sa s Gruntorádom rozprával nielen o počiatkoch internetu, ale aj o jeho budúcnosti. „Vývoj internetu bude pokračovať, ale ľudská spoločnosť je natoľko zložitá, že sa ďalší vývoj spomalí z dôvodu nutnosti zavádzať zabezpečovacie prvky či šifrovanie,“ vraví odborník.

Ako si spomínate na 13. februára 1992? Čo sa v ten deň stalo?

Spojenie na ČVUT (Českom vysokom učení technickom v Prahe – pozn. red.) sme spustili niekedy v januári, keď nám dodali prvý protokolový smerovač. Prvé pripojenie viedlo na univerzitu Johannesa Keplera v Linzi. Na ČVUT bol pripojený jeden počítač. O pripojení na internet sme chceli dať vedieť svojim kolegom, preto sme na 13. februára 1992 prizvali do veľkej posluchárne v ČVUT ľudí, o ktorých sme si mysleli, že by ich to mohlo zaujímať. Pozvali sme aj Steva Goldsteina z National Science Foundation či vedcov z univerzity v Linzi, ktorí nám s pripojením pomáhali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie