Denník N

Poľská právnička: Nemôžeme sa spoliehať ani na políciu, sme na konci výletu za deštrukciou demokracie

Eliza Rutynowska, právnička v poľskom Fóre občianskeho rozvoja, kandidátka na doktorát na Fakulte kriminálneho práva na Varšavskej univerzite a ľudskoprávna aktivistka. Zdroj - archív E. R.
Eliza Rutynowska, právnička v poľskom Fóre občianskeho rozvoja, kandidátka na doktorát na Fakulte kriminálneho práva na Varšavskej univerzite a ľudskoprávna aktivistka. Zdroj – archív E. R.

Poľsko nie je právny štát, pretože vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) vytvorila akýsi zombie právny systém, v ktorom zneužila legislatívne mechanizmy vo svoj prospech.

Podmanila si ústavný súd, potom prokuratúru a napokon verejné médiá a na svojej ceste za deštrukciou demokracie je už takmer na konci, povedala v rozhovore pre Denník N Eliza Rutynowska, právnička v poľskom Fóre občianskeho rozvoja, kandidátka na doktorát na Fakulte kriminálneho práva na Varšavskej univerzite a ľudskoprávna aktivistka.

PiS podľa nej útočí na práva žien, aby si udržala podporu cirkvi, a na práva LGBTI komunity, pretože tie ohrozujú jej monochromatické videnie sveta, v ktorom existuje jasná predstava o tom, ako má vyzerať muž a ako žena.

Rozprávame sa o:

  • útokoch vládnej strany na demokraciu v Poľsku,
  • dôsledkoch zneužívania špionážneho softvéru Pegasus autokratickou vládou,
  • zákone o potratoch,
  • útokoch na LGBTI komunitu,
  • možnosti návratu k demokracii v Poľsku.

Funguje ešte v Poľsku právny štát?

Sama seba sa to pýtam už sedem rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie