Denník N

Škriniar? „Interista“, nevzdal to a ešte sa aj vysmieval Juventusu, hovorí taliansky novinár

Milan Škriniar bude od leta hráčom PSG. Foto - TASR/AP
Milan Škriniar bude od leta hráčom PSG. Foto – TASR/AP

Aj keď milánsky Inter prehral v prvom osemfinále Ligy majstrov s Liverpoolom 0:2, Milan Škriniar dostával len pochvaly.

Portál SempreInter mu dal známku 7 (z 10), viac získal iba Ivan Perišić (7,5). „Kolosálny v defenzíve, ochotný v rozohrávke aj útoku. Zachránil nás pri viac góloch ako náš brankár, k streleniu gólu sa dostal bližšie ako naši útočníci,“ napísal.

Odveta je na programe 8. marca.

27-ročný slovenský stopér sa v posledných dvoch rokoch stal kľúčovým hráčom pre slovenskú reprezentáciu a zároveň aj milánsky Inter. Pod vedením trénera Antonia Conteho mu minulý rok pomohol k zisku majstrovského titulu.

Momentálne je Inter druhý s dvojbodovým mankom na AC, má však zápas k dobru.

Taliansky novinár Nima Tavallaey Roodsari sleduje Inter dlhé roky. V minulosti pracoval pre portály DiMarzio či Goal.com, dnes píše pre FootballItalia a založil SempreInter.com, portál o Interi Miláno v anglickom jazyku. Okrem toho sa objavuje v Italian Football Podcast.

V rozhovore pre Denník N rozpráva o tom, ako sa Škriniar stal lídrom Interu a obľúbencom fanúšikov, a to aj vďaka vysmievaniu sa Juventusu či rokovaniam o novej zmluve. Zároveň poukazuje na aspekty hry, ktoré ešte potrebuje zlepšiť.

Nima Tavallaey Roodsari na štadióne San Siro. Foto – archív N.T.R.

Ako veľmi je podľa vás Milan Škriniar dôležitý pre súčasný Inter? Naozaj patrí k jeho lídrom?

Áno, Milan Škriniar je životne dôležitý pre tento tím. Stal sa lídrom na ihrisku a dokonca aj mimo neho. Mnoho fanúšikov a expertov vrátane mňa si myslí, že by v klube mal byť budúcim kapitánom.

To je veľmi zaujímavý vývoj, keď zoberieme do úvahy, že na začiatku pôsobenia v Taliansku nebol až taký presvedčivý. Myslíte si, že zlepšenie vychádzalo z nejakých zmien v jeho hre, alebo sa zlepšil na základe toho, že napredoval celý Inter?

Keď už bol v Interi, tak hral naozaj skvele (do Interu prestúpil v júli 2017 za približne 20 miliónov eur – pozn. red.). Jediná sezóna, v ktorej sa mu nedarilo, bola prvá sezóna trénera Antonia Conteho (2019/2020). Bolo to obdobie, keď sa Škriniar len ťažko prispôsoboval systému s troma obrancami. To sa však potom podarilo vyriešiť. V ďalšej sezóne už bol Škriniar dôležitou súčasťou najlepšej obrany v Serii A, ktorá Interu aj pomohla vyhrať „scudetto“.

Práve na to spomínam v prípade Škriniara najradšej: ako sa vyrovnal s problémom adaptácie na defenzívnu trojicu. Škriniar bojoval, aby sa všetko naučil, a podarilo sa mu to. V mnohých ohľadoch preto stelesňuje hodnoty, ktoré boli vždy pre Inter základom: tvrdá práca, schopnosť nikdy sa nevzdávať, lojálnosť k vlastnému tímu. Tím je uňho na prvom mieste.

Čo sa vám na jeho hre najviac páči? Musí ešte podľa vás niečo zlepšiť?

Myslím si, že vďaka čítaniu hry a schopnosti perfektne načasovať sklzy patrí k najlepším stopérom v Európe. Má aj veľmi dobrú techniku a rozohrávku. Má však nedostatok z hľadiska

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie