Denník N

Poslancov čaká rokovanie o súdnej reforme. V akej podobe ju schvália, stále nie je jasné

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas 35. schôdze vlády SR v Bratislave 14. októbra 2021. Foto - TASR/Dano Veselský
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas 35. schôdze vlády SR v Bratislave 14. októbra 2021. Foto – TASR/Dano Veselský

Na protest proti súdnej reforme sa chystajú aj odborári. V pondelok mailom vyzývali zamestnancov súdov, aby prišli v utorok pred Národnú radu.

Poslancov v utorok čaká rokovanie o súdnej reforme ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (za SaS). Ako bude súdna mapa vyzerať, stále nie je známe.

Jediným známym výsledkom rokovaní, ktoré trvali až do noci, je zatiaľ presunutie hlasovania. „Už sme sa výrazne posunuli k dohode, ale dohodnutí ešte nie sme. Hlasovanie by sa malo presunúť na štvrtok,“ avizoval v pondelok neskoro večer predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO).

Rokujú a rokujú

Od jesene 2020, keď ministerka predstavila svoj prvý návrh, sa reforma postupne výrazne menila. Konečná nebude ani verzia, ktorá prešla v januári na poslednú chvíľu vo vláde až po intervencii premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

Predseda vlády považuje za jednu zo svojich priorít, aby Slovensko využilo európsky Plán obnovy a odolnosti aj na financovanie reformy súdnictva. Návrh prešiel vládou s tým, že sa ešte v Národnej rade bude meniť.

Dnes je zrejmé, že z ambiciózneho plánu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Kolíková

Reforma súdnictva

Slovensko

Teraz najčítanejšie