Denník N

Ako prebieha kolonoskopia a gastroskopia, čo presne sa pri nich deje, či bolia a kedy na ne treba ísť, vysvetľuje odborník

Gastroenterológ Jozef Klucho. Foto - archív J. K.
Gastroenterológ Jozef Klucho. Foto – archív J. K.

Pri kolonoskopii sa vyšetruje nielen hrubé črevo, ale aj časť tenkého čreva. Pri gastroskopii sa sleduje nielen žalúdok, ale aj pažerák a dvanástnik, tvrdí gastroenterológ Jozef Klucho. Vraví, že týchto vyšetrení sa netreba báť ani sa pri nich hanbiť, lebo včasný príchod môže zachrániť život.

V akom veku má človek spozornieť a ísť na kolonoskopiu, teda na vyšetrenie hrubého čreva?

Vek prvej preventívnej prehliadky v rámci kolorektálneho karcinómu je u nás stanovený na 50 rokov. Problém je, že toto ochorenie napáda čoraz nižšie ročníky, bežne už štyridsiatnikov. Zdravotné poisťovne sa preto predbiehajú v tom, ktorá ako bonus poskytne pacientovi túto preventívku už v štyridsiatke.

Isté je, že ak človeku pri preventívnej prehliadke u všeobecného lekára vyjde pozitívny test na okultné, čiže skryté krvácanie, mal by ísť na kolonoskopiu bez ohľadu na vek a na to, či má nejaké ťažkosti. Nielen ja, ale aj moji kolegovia na takých narážame pomerne často už po štyridsiatke. A mali sme už aj mladších.

Jeden kolega vyšetroval 25-ročnú pacientku a vyšla z toho rakovina čreva. Ja som asi pred dvomi rokmi mal pacienta, ktorý sa narodil v roku 1979. Už pri úvodnom vyšetrení konečníka prstom sa mi tam niečo nezdalo. Keď som to pozrel prístrojom, bol to maximálne centimetrový nález, ale pacient do roka, žiaľ, zomrel. Veľmi ma to vtedy odrovnalo.

Ako často treba kolonoskopiu opakovať?

Ak sa pri nej nezistí nič, ďalšia je indikovaná až o desať rokov, čiže ľudia na ňu prídu v päťdesiatke, šesťdesiatke, sedemdesiatke a tak ďalej. Ak je tam nejaký problém, napríklad polyp s ľahkou dyspláziou (poruchou vývoja, pozn. autora), ktorý sa kompletne odstráni, ďalšia kontrola stačí o dva až tri roky.

Ak však išlo o polyp s vysokým stupňom dysplázie, kontroly sú po polroku alebo roku. Záleží na množstve ďalších faktorov. Žiadny gastroenterológ to nepodcení, radšej pacienta zavolá častejšie, aby ho mal pod kontrolou.

Dá sa povedať, že včasnou kolonoskopiou sa dá na sto percent predísť rakovine hrubého čreva?

Pri skúsenom gastroenterológovi sa uvádza asi 98-percentná úspešnosť odhalenia polypov. Platí to pre kolonoskopie lege artis, čiže keď pacient príde s dobre vyčisteným črevom a keď gastroenterológ urobí všetko, čo má.

Koľko to celé trvá?

Približne 30 minút. Hrubé črevo človeka má asi 1,5 metra, tenké črevo asi tri metre. Z tej polhodinky trvá vyťahovanie kolonoskopu asi šesť až desať minút, niekedy dlhšie ako jeho zavádzanie.

Dostanete sa pri vyšetrení až na koniec hrubého čreva?

Ideálne je dostať sa na koniec hrubého čreva a aspoň pár centimetrov aj do tenkého čreva, lebo zápalové a nádorové procesy môžu prebiehať aj tam. Iná vec je, že prechod medzi hrubým a tenkým črevom, kde sa nachádza takzvaná Bauhinská chlopňa, sa niekedy dosť ťažko sonduje.

O rakovine tenkého čreva som nikdy nepočul.

Je to zriedkavá, raritná diagnóza, ale treba na ňu myslieť. Ak sa lekár dozvie o varovných príznakoch, napríklad že pacient je málokrvný, záhadne chudne, že má bolesti brucha alebo kŕče pred stolicou, prípadne nafukovanie, a ak sa nič nenájde v žalúdku a hrubom čreve, rozhodne treba vyšetriť aj tenké črevo.

Vyšetruje sa síce dosť ťažko, ale je to potrebné. Časť tenkého čreva sa dá vyšetriť zvrchu, časť zospodu, zvyšok medzitým pomocou CT alebo špeciálnej magnetickej rezonancie, prípadne kapsulovej endoskopie.

Vráťme sa ku kolonoskopii. Predpokladám, že ju nemôže len tak absolvovať človek, ktorý príde z ulice.

Na kolonoskopiu musí ísť človek pripravený. Moja zásada je, že ho musím najskôr fyzicky vidieť a osobne vyšetriť. Bez toho do nikoho kolonoskop nevopchám, lebo je to obrovské riziko. Pacient totiž môže byť liečený na srdce, byť po mozgovej porážke, môže brať lieky, ktoré treba pár dní pred úkonom vysadiť a podobne.

Rozhodne to teda neprebieha tak, že všeobecný lekár mi niekoho pošle a ja mu hneď urobím kolonoskopiu. Niektorí si dokonca kolonoskopiu naordinujú sami, lebo im to odporučil MUDr. Google. Túto prácu robím 38 rokov a nemienim riskovať, že niekomu nechtiac ublížim, hoci podobné komplikácie na čreve som už za tie roky mal. Traduje sa, že ich má každý endoskopista, ktorý robí viac ako desať rokov.

Základom je teda to, že pacienta vopred vidím, poznám jeho anamnézu a vykonám jeho fyzikálne vyšetrenie. Povinnosťou pred zavedením kolonoskopu je ešte jedno nepríjemné vyšetrenie – per rectum. Konečník a jeho okolie vyšetrím pohľadom a nasleduje „strč prst skrz zadok“, čiže prstom prehmatám aj stenu konečníka. V neposlednom rade prichádza na rad aj poučenie a podpísaný informovaný súhlas s výkonom.

Niekedy už pri vyšetrení prstom zistím, že je zle, lebo nahmatám nádor, prípadne vidím krv. Vtedy viem, že takého pacienta musím uprednostniť pred tými, čo sú objednaní. Takého jednoducho nemôžem odložiť o mesiac.

V poriadku, základné vyšetrenie prebehlo a dohodli ste si termín kolonoskopie. Čo musí pacient urobiť?

Musí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie