Denník N

Špeciálny prokurátor Lipšic: Časť orgánov presadzovania práva sa pridala na druhú stranu (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dnes, teda v utorok 15. februára, je to rok, čo vás predseda parlamentu Boris Kollár vymenoval do funkcie. Aký to bol rok?

Pracovný, ťažký, určite zaujímavý a pre mňa osobne vďaka mojim kolegom na Úrade špeciálnej prokuratúry aj odborne a ľudsky obohacujúci.

Keď ste nastupovali do funkcie, tak to ešte vždy bolo v atmosfére, že spoločnosť mala záujem, aby si boli všetci ľudia pred zákonom rovní. Dnes aj komentátori politického diania hovoria, že do popredia idú opäť chlebové témy a že s týmto už nikto večer nezaspáva a ráno sa s tým nebudí. Cítite ešte spoločenskú objednávku na svoju prácu?

Nezamýšľam sa nad tým. Toto je naša práca, nie sme závislí od verejnej mienky. Musíme si robiť svoju prácu najlepšie, ako vieme. Myslím si, že ju tak aj robíme. Nehovorím, že nerobíme chyby, ale robíme v maximálnej miere, čo si myslíme, že je správne. Ideme striktne podľa zákona. A aké sú nálady v spoločnosti, nás nemôže a nesmie zaujímať.

Podpredseda Smeru Juraj Blanár koncom januára v TA3 o zatiaľ neprávoplatnom odsúdení Dušana Kováčika povedal, že je nemysliteľné, že ten, kto zabil na pešej zóne človeka, dostane päť rokov a Dušan Kováčik dostal 14 rokov za niečo, čo nikomu neublížilo na zdraví. Stretávate sa s takýmto nepochopením podstaty trestného činu korupcie – že to vlastne nikomu neubližuje, tak prečo ho tak prísne súdite?

Korupcia ubližuje všetkým. Možno si to neuvedomujeme, ale práve rozsah korupcie vo všetkých oblastiach verejného života znamená, že máme v takom stave, v akom máme, zdravotníctvo, školstvo, infraštruktúru. A v konečnom dôsledku môže táto rozsiahla korupcia viesť až k vraždám, čo bol práve prípad Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Bol by som preto opatrný pri bagatelizovaní rozsiahlej korupcie. Pre mňa je smutné, že určitá časť verejných predstaviteľov, a vidíme to aj v tých trestných stíhaniach, akoby korupciu brala ako normu. Dokonca viacerí spolupracujúci obvinení tvrdia: „Taký bol systém, tak to bolo nastavené, nevideli sme na tom nič zlé.“

Video: Lipšic: Časť orgánov presadzovania práva sa pridala na druhú stranu (autorky: Monika Tódová a Martina Koník)

Peniaze ležali na stole, stačilo si ich zobrať. 

Áno, a myslím si, že Slovensko je v takom stave, v akom je, aj v dôsledku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Iné podcasty Denníka N

Maroš Žilinka

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna v polícii

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie