Denník N

Izby ako v hoteli, operačná sála ako 3-izbový byt. Ako vyzerá veľká nemocnica Penty v Bratislave

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Kúsok od Rázsoch, kde len nedávno zbúrali starý skelet nemocnice a heliport, je už takmer hotová nová 400-lôžková nemocnica, prvá veľká nemocnica postavená od roku 1989.

Z diaľky púta výrazná čierno-biela zebrovitá fasáda a jej hrebeňový tvar. Zvonku sa zdá, že by čoskoro mohli otvoriť. Na vyšších poschodiach sa už kúri a na streche je vybudovaný heliport. Nemocnica, ktorá stojí vedľa bratislavského obchodného centra Bory Mall, je blízko dokončenia.

Kolaudáciu plánuje skupina Penta koncom októbra, o zhruba rok by sa v nej mali robiť prvé jednodňové zákroky. Ostatná starostlivosť sa pridá postupne, ako posledný pribudne urgentný príjem, ktorý plánujú otvoriť na jeseň budúceho roka. Nemocnica Bory už spustila predregistráciu pacientov na jednotlivé výkony.

Denník N sa bol pozrieť na stavbe prvej veľkej nemocnice na Slovensku od roku 1989, zisťovali sme, ako je na tom s personálom či so zmluvami s poisťovňami.

Penta – štát 2:1

Keď Penta dokončí Nemocnicu Bory, v pomyselnej súťaži, kto postavil po zmene režimu viac nemocníc, bude vyhrávať nad štátom 2:1. Okrem Borov totiž vznikli len dve regionálne nemocnice, a to štátna sv. Michala, ktorú otvorili v roku 2015 v Bratislave, a nemocnica v Michalovciach, ktorú postavila Penta a otvorili ju dva roky po sv. Michalovi.

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Kým na Boroch začínajú s predregistráciou pacientov, lepia tapety a vešajú závesy do izieb, na Rázsochách, kde by mala stáť koncová štátna nemocnica, len nedávno dokončili búracie práce starého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislavské nemocnice

Reforma nemocníc

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie