Denník N

Šárka Strachová: Rozumiem tomu, čo spravila Vlhová. Shiffrinovú môžu zlyhania posilniť

Šárka Strachová. Foto - archív Š. S.
Šárka Strachová. Foto – archív Š. S.

Šárka Strachová má bronzovú medailu z Vancouveru 2010 aj zlato z majstrovstiev sveta. „Myslím si, že podobne ako u mňa, aj u Petry sa po zisku medaily dostavila aj úľava, aj určitá forma únavy,“ hovorí bývalá česká špecialistka na slalom.

Rozpráva aj o tom:

  • či úspechy zmenili jej pohľad na lyžovanie,
  • prečo podľa nej Shiffrinová zlyhala alebo
  • čo si myslí o tom, že kamery dlho zaberali smutnú Shiffrinovú na okraji svahu.

Ako hodnotíte rozhodnutie Petry Vlhovej odísť z olympiády ešte pred kombináciou, aby sa sústredila na Svetový pohár?

Ja to môžem hodnotiť len z diaľky. Petra a jej tím vedia najlepšie, ako sa cíti. Predpokladám, že jej tohtoročné priority sú inde ako v rýchlostných disciplínach a kombinácii. Predpokladám, že pre ňu musel byť prvý týždeň na olympiáde naozaj náročný, aj fyzicky, aj mentálne. Rozumiem tomu aj ako pretekárka, že sa rozhodli odísť skôr, oddýchnuť si a pripraviť sa na záver sezóny, ktorý je ešte dôležitý. Petru čaká veľa pretekov, na ktoré sa musí sústrediť.

Po zisku zlata na olympiáde by veľa ľudí očakávalo najmä eufóriu, ona však hovorila, že na ňu padla únava.

Myslím si, že je to celkom pochopiteľné a logické. Samozrejme, eufória vám dodá pocit opojenia či nadšenia, ale z vás aj spadne ten obrovský tlak. Tým nemyslím tlak z okolia, ale to, že idete za nejakým cieľom, robíte preň všetko a ani si nepripúšťate, že ste unavený. Možno sa necítite stopercentne dobre a teraz dosiahnete to, čo ste si dlho priali. A zrazu to všetko z vás spadne a vy si dovolíte uvedomiť si, ako sa naozaj cítite. Určite to bolo aj pre Petru veľké vypätie, o to viac, že sa jej nedarilo, nepodaril sa jej obrovský slalom.

Určite ju stálo veľa energie a síl, aby sa zmobilizovala a neustále si verila, že na to má. Keď potom pretekár dosiahne to, čo si prial, tak sa dostaví eufória, ale zároveň aj úľava. Stres a tlak sa zrazu uvoľnia a je dôležité, aby športovec vnímal svoje telo, to, čo potrebuje.

Preto aj rozumiem tomu, že Petra a jej tím zhodnotili, že bude lepšie, keď si oddýchne a bude sa sústreďovať na záver sezóny, než zostávať v olympijskom dianí. Je tam aj náročný zjazd, kde by bolo veľké riziko zranenia. Takže si myslím, že si to dobre zvážili a urobili to, čo je pre Petru najlepšie.

Čo ste prežívali vy po bronze zo slalomu vo Vancouveri?

Prežívala som to veľmi intenzívne (smiech).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Rozhovory

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie