Denník N

Vladimír Vůjtek: Slováci sú schopní zdolať aj USA. Sú nepríjemní bez puku, drzí a dôrazní

Vladimír Vůjtek. Foto N - Vladimír Šimíček
Vladimír Vůjtek. Foto N – Vladimír Šimíček

Tréner, ktorý viedol Slovákov na strieborných majstrovstvách sveta 2012, prirovnáva svoje vtedajšie mužstvo k tomu súčasnému, ktoré vedie Craig Ramsay.

„Má rozhodujúcu úlohu [v zlepšení Slovákov]. Tréner musí z hráčov dostať hru, ktorú chce hrať, a na súčasný prejav Slovákov sa naozaj dobre pozerá. Navyše sú schopní hnať sa na 100 %,“ hovorí Vladimír Vůjtek.

Vďaka čomu sa Slovensku prvýkrát po 12 rokoch podarilo postúpiť do štvrťfinále olympijského turnaja?

Mne sa Slováci veľmi páčili už na posledných MS. Dobre korčuľujú, majú silných a skúsených obrancov a posledné dva zápasy im výborne zachytal brankár Patrik Rybár. Tým nechcem povedať, že Branislav Konrád predtým nič nechytil, ale Rybár teraz siahol na všetko, čo mal chytiť. Bola to psychická vzpruha pre celý tím.

Vyzdvihol by som aj Petra Cehlárika s Marekom Hrivíkom, ktorých veľmi vidieť najmä v rozhodujúcich momentoch. Vedia dať gól a sú dobrí korčuliari, čo na dnešný hokej platí. Obrancovia zase zbytočne nestrácajú puky, dávajú ich rýchlo od seba a umiestňujú ich dopredu. Peter Čerešnák to na presilovkách krásne rozdeľuje. Slováci sa mi preto zdali ako kompaktnejšie mužstvo, a to aj v porovnaní s Českom. (Česi prehrali so Švajčiarmi a nepostúpili do štvrťfinále – pozn. red.)

V čom vidíte zlepšenie oproti úvodným zápasom na turnaji? 

Myslím si, že Slováci sklamali iba v prvom zápase proti Fínsku, ktorý im nevyšiel. Zvonka mi to pripadalo, ako keby podľahli pocitu, že sú silní a s každým môžu hrať vyrovnané duely. S Fínskom sa pustili do príliš otvoreného zápasu.

Po strelení rýchleho gólu boli povzbudení a zabudli na obranu. Proti Fínom však nemôžu hrať tak, že ich pustia štyrikrát samých na bránu z brejku. To by sa nemalo stávať. Myslím si však, že sa z toho poučili a v ďalších zápasoch už hrali aj z perfektnej obrany, vďaka ktorej si sami vytvárali brejky. Darí sa im a od druhého zápasu proti Švédsku na mňa pôsobia veľmi dobrým dojmom.

Je podľa vás štvrťfinále úspechom?

V každom prípade je to úspech, najmä po výsledkoch z posledných rokov, keď sa Slovensko dlho nevedelo dostať do štvrťfinále. Zároveň by som to nebral ako konečnú zastávku na OH a určite by som sa pokúsil ísť ďalej spôsobom, ako sa to podarilo na MS v roku 2012, kde sme sa s mužstvom dostali až do finále.

Tá šanca je aj teraz. Z diaľky sa zdá, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie