Denník N

Hovorili sme s Rusmi na Slovensku: Mnoho Slovákov nám nechce veriť, keď opisujeme pomery doma

Moskva krátko po zavraždení opozičného politika Borisa Nemcova, Foto - TASR/AP
Moskva krátko po zavraždení opozičného politika Borisa Nemcova, Foto – TASR/AP

U vás aspoň existuje nejaká politika, zhodlo sa niekoľko našich ruských respondentov. V Rusku sa z ich pohľadu nič nemení ani voľbami, ani vraždami novinárov.

Julia, Žanna, Eugen, Timur a Boris sa rozhodli trvalo žiť na Slovensku. Sledujú aj slovenskú politiku, majú názory aj na vývoj v Rusku. V tomto článku sme zaznamenali ich príbehy.

Aj keď nemusia byť reprezentatívnou vzorkou ruskej komunity na Slovensku (hovorili s nami väčšinou kritici súčasných pomerov), ide o ľudí s rôznymi pohľadmi i skúsenosťami.

Päť našich respondentov

  • Julia z ruského Ďalekého východu hovorí, ako ju ohromili protesty po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
  • Rodáčka z Minska Žanna Mihaliková viedla Zväz Rusov na Slovensku. Je fanúšičkou Ľuboša Blahu, nahnevala ju prezidentka Čaputová, keď označila Rusko za agresora.
  • Podnikateľ Eugen opisuje, aké je robiť biznis na Slovensku a v Rusku: od istej úrovne sa vraj firma v Rusku musí deliť o marže s ľuďmi zo štátnej správy.
  • Kuchár Timur z Petrohradu vidí Slovensko ako krajinu, ktorá si nemôže dovoliť kritizovať Západ ani Východ: z jednej strany tečú peniaze, z druhej plyn.
  • Podnikateľ Boris si už od Slovákov vypočul, že je zradca Ruska a americký špión, keď im opisoval inú krajinu, než poznajú zo sociálnych sietí.

1. Juliu ohromili protesty za Kuciaka

Julia Marčenko cestovala na Slovensko doslova cez pol planéty. Pochádza z Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe. Vo svojom rodisku vyštudovala ekonomiku a niekoľko rokov pracovala vo firme, ktorá obchodovala s Čínou.

„V Amurskej oblasti sú o niečo vyššie platy, než je ruský priemer, ale vyššie sú aj ceny, pretože je to vzdialený región. Celý obchod je orientovaný na Čínu,“ hovorí Julia.

Táto naviazanosť na Čínu sa podľa Julie negatívne prejavila zvlášť po roku 2014, keď došlo k sankciám. Rubeľ vtedy skokovo devalvoval voči zahraničným menám vrátane čínskeho jüanu.

„Odrazu zdražela väčšina tovaru, najprv to bola elektronika, potom oblečenie a napokon aj viaceré potraviny,“ rozpráva.

Julia aj s manželom nadobudli pocit, že vývoj nejde dobrým smerom, a rozhodli sa odísť do zahraničia. K Slovensku predtým žiadnu väzbu nemali, priviedli ich sem relatívne mäkšie podmienky na pobyt.

„Slovensko sme si vygooglili. Zisťovali sme si, aká je v európskych krajinách

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Rusi na Slovensku

Vladimir Putin

Slovensko

Teraz najčítanejšie