Denník N

Milión vraj dostal aj od El Chapa. Exprezidenta Hondurasu z domu odviedli v putách, chcú ho stíhať v USA

Bývalý prezident Hondurasu Juan Orlando Hernández v putách (v strede). Foto - TASR/AP
Bývalý prezident Hondurasu Juan Orlando Hernández v putách (v strede). Foto – TASR/AP

V Hondurase zadržali exprezidenta, o ktorého vydanie požiadali USA. Jeho brata už súd v New Yorku za pašovanie drog odsúdil na doživotie.

V novembri 2018 zatkli na letisku v Miami muža, ktorý prichádzal z Hondurasu. Tony Hernández z Floridy putoval priamo do New Yorku, kde ostal, až kým si nevypočul rozsudok za to, že bol súčasťou skupiny, ktorá do USA cez stredoamerický štát pašovala kokaín.

Hernández dostal doživotie, čo vyvolalo veľký ohlas v Hondurase. Nešlo totiž o obyčajného pašeráka, ale o právnika, bývalého poslanca a brata vtedajšieho prezidenta Hondurasu. Jeho odsúdenie hneď spustilo špekulácie o tom, či je do ilegálneho biznisu zapojený aj prezident Juan Orlando Hernández.

Tie sa definitívne potvrdili v pondelok, keď dom politika, ktorý vo funkcii skončil iba koncom januára, obkľúčila polícia. O deň neskôr ho odviedli v putách.

Policajti prišli na základe žiadosti od Spojených štátov, ktoré chcú, aby Honduras vydal bývalého exprezidenta na stíhanie do USA. V dokumente, ku ktorému sa dostal honduraský denník El Heraldo, sa píše, že Hernández sa podieľal na pašovaní 500 ton kokaínu.

Aj jeho by mohli súdiť v prípade, v ktorom sú drogy, korupcia aj slávny narkobarón El Chapo. O jeho vydaní rozhodne najvyšší súd.

Milióny od najväčších narkobarónov

Nie je to tak dávno, čo bol Hernández pre Spojené štáty dôležitým partnerom v regióne. Do Hondurasu smerovali milióny dolárov na boj proti drogám a ilegálnej migrácii. Hernándeza chválili za to, že stredoamerická krajina pod jeho vedením vydáva do USA ľudí podozrivých z pašovania, no postupne sa ukázalo, že to mohol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie