Denník N

Storočný Odysseus

Prvé vydanie z roku 1922. Foto Wikipedia - Geoffrey Barker
Prvé vydanie z roku 1922. Foto Wikipedia – Geoffrey Barker

Odysseus patrí k tým knihám, o ktorých skoro každý vie, len nemnohí však o nich vedia viac a úplne všetko o nich nevie zrejme vôbec nik.

Autor je spisovateľ

Tento mesiac si svet pripomína sto rokov od publikovania jedného z najznámejších a zároveň najmenej známych diel, ktoré sa v písanej kultúre dosiaľ objavili. Druhého februára 1922, presne v deň autorových štyridsiatych narodenín, vyšiel v Paríži Odysseus Jamesa Joycea. Rozsiahly román – labyrint postavený na pôdoryse Homérovho eposu – bol v anglosaskom svete dlho na indexe pre údajnú obscénnosť. V autorovej vlasti, Írsku, mohol vyjsť až v šesťdesiatych rokoch. Dnes je považovaný za jedno zo základných diel modernej literatúry, ktoré inšpirovalo mnohých iných tvorcov.

Návrat antického hrdinu z trójskej vojny na rodnú Ithaku trval desať rokov, len o tri roky menej Joyce písal príbeh Odyssea novodobého. Ten sa však odohráva v priebehu jediného dňa, 16. júna 1904, v spisovateľovom rodnom Dubline. Označenie príbeh je v tomto prípade nie celkom presné. V knihe nájdeme rôzne postupy od prúdu vedomia až po žurnalizmus, pričom základným princípom je rozbíjanie tradičnej narácie. Joyce je totiž nielen Homérom, ale aj Dantem, Shakespearom či Rabelaisom Dublinu a rozličných alúzií je v románe toľko, že dodnes zamestnávajú literárnych detektívov.

Keď som si niekedy pred dvadsiatimi rokmi kupoval slovenský preklad Odyssea, kamarát kníhkupec mi povedal, že nepozná nikoho, kto by knihu prečítal do konca. Myslel som si, že iba preháňa. Dublinčanov, z ktorých do Odyssea prišiel hlavný hrdina Leopold Bloom, ako aj Portrét mladého umelca, v ktorom sa zrodil jeho parťák Stephen Dedalus, teda Joyceove rané diela, som predsa zvládol ešte na gymnáziu. No keď som sa neskôr do knihy zahĺbil, pochopil som, prečo mi to kamarát hovoril. Text kladie na čitateľa také nároky, že uniesť čo i len časť z nich je nesmierne náročné. Áno, priznávam sa, Odyssea som dočítal len preto, že som neurotický čitateľ a nedokážem rozčítanú knihu odložiť. Neskôr som zaznamenal vyjadrenia viacerých významných autorov, ktorí sa dielom nedokázali prehrýzť vôbec.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie