Denník N

Nie zmluva s USA, ale rýchle zdražovanie môže vyvolať nepokoje

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Prezidentkina doložka k zmluve so Spojenými štátmi nebola chybou, ale štátnickým počinom.

Autor je bývalý predseda SNR

V týchto dňoch bola ratifikovaná obranná dohoda s USA a chcem sa v súvislosti s ňou vyjadriť ešte k výrokom niektorých politikov.

Mikuláš Dzurinda poskytol o nej niekoľko rozhovorov a mnohé médiá ho potom citovali a komentovali. Mňa zaujali jeho slová na adresu prezidentky Čaputovej. Dzurinda v súvislosti s jej návrhom o prijatí interpretačnej doložky povedal: „Interpretačná doložka bola ťažká chyba… Nadrozmerne veľká.“

Nikto nespochybňuje zásluhy Mikuláša Dzurindu a jeho vlády na ceste Slovenska do NATO a EÚ. Treba však dodať, že Mikuláš Dzurinda na tejto ceste splnil Američanom bez váhania všetko, čo im videl na očiach. Nechcem to teraz rozoberať, ale ak prezidentka Čaputová navrhovala k zmluve pridať doložku, ako si zmluvu slovenská strana vysvetľuje, tak to nebola „ťažká, nadrozmerná chyba“, ale štátnický počin, ktorým prezidentka dostala slovenskú zahraničnú politiku na novú rovinu, na ktorú Dzurindova vláda, pri všetkej úcte, jednoducho nemala.

Ján Čarnogurský sa raz v súvislosti s pôsobením prezidenta Gustáva Husáka vyjadril asi v tom zmysle, že „…čo mohol robiť, keď v Československu bolo prítomných dvestotisíc sovietskych vojakov…?!“ Ako je to dnes?

V Európe prežívame prelomovú geopolitickú zmenu, v ktorej sa do hry dostávajú už len dve veľmoci: Amerika a Rusko. Rusko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Inflácia

Obranná dohoda s USA

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie