Denník N

Toaletný papier či príbor. Do ktorých nemocníc si treba nosiť základné veci?

Do niektorých nemocníc si treba doniesť aj príbor. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Do niektorých nemocníc si treba doniesť aj príbor. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sa bývalý minister zdravotníctva Richard Raši bránil, že možno len do jednej nemocnice si treba doniesť príbor, nemal pravdu.

„A do všetkých nemocníc sa nosia príbory? Vy urážate zdravotníkov. Možno v jednej si musíte doniesť, ale v ostatných sú,“ tak minulý týždeň v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy reagoval bývalý minister a poslanec Smeru Richard Raši na moderátora. Ten totiž tvrdil, že si do nemocníc treba doniesť príbory.

Aj keď cez nemocnice ročne pretečie zhruba 1,3 miliardy eur (ide o sumu, v ktorej sú hospitalizácie, ale aj ambulancie, ktoré nemocnica prevádzkuje), mnohé z nich na stránke odporúčajú pacientom, čo by si mali doniesť na hospitalizáciu.

Celkovo idú ročne do zdravotníctva štyri miliardy eur, do nemocníc tak ide zhruba štvrtina peňazí.

Raši nemal pravdu

Pozreli sme sa na to, čo si treba doniesť do štátnych nemocníc. Z toho, čo sme zistili, vidieť, že Raši, ktorý v minulosti pracoval v Univerzitnej nemocnici v Košiciach a bratislavskú Univerzitnú nemocnicu aj riadil, nemal pravdu.

Z trinástich štátnych nemocníc nemali tri uvedené, čo si treba na hospitalizáciu doniesť. Z ďalších desiatich štyri odporúčali pacientom doniesť si vlastný príbor a toaletný papier.

Každá nemocnica pritom žiada, aby si pacienti doniesli hygienické potreby. Nie všetky však konkretizujú, či je potrebné priniesť si aj toaletný papier.

Raši nereagoval na otázky, prečo hovoril v rozhlase niečo iné, ani na to, či je v poriadku, ak si pacienti musia nosiť toaletný papier alebo príbor do nemocnice.

Príbor a toaletný papier majú ďaleko od najväčšieho problému zdravotníctva, ale stali sa symbolmi toho, čo v zdravotníctve nefunguje. Vládna strana by mala uznať, že v zdravotníctve sa zle hospodári, a okamžite zaviesť systémové opatrenia pre lepšie vynakladanie peňazí zo zdravotného poistenia, hovorí analytička Transparency International Zuzana Dančíková.

Ministerstvo zdravotníctva nás v otázkach o toaletnom papieri či príboroch odkázalo na nemocnice. Nemocnice sú samostatne hospodáriace subjekty. Ministerstvo nezabezpečuje nákup uvádzaných komodít, odpovedal hovorca Peter Bubla.

Na otázky, čo konkrétne ministerstvo urobilo v podriadených organizáciách, aby sa to zlepšilo, neodpovedal. Rovnako tak na to, či nie je zahanbujúce, keď štátna nemocnica žiada od pacienta, aby si doniesol toaletný papier či príbor.

Nemocnica Čo si má pacient doniesť (výber)
Detská fakultná nemocnica Bratislava

Lieky, ktoré dieťa dlhodobo užíva, hygienické a osobné potreby. Nemusí, ale môže si doniesť svoj príbor alebo pohár

Detská fakultná nemocnica B. Bystrica Hygienické potreby, príbor a pohárik, lieky, ktoré dieťa pravidelne užíva, prípadne zdravotnícke pomôcky
Detská fakultná nemocnica Košice Uterák, mydlo, toaletný papier, príbor
Fakultná nemocnica B. Bystrica Hygienické potreby
Fakultná nemocnica Nitra Hygienické potreby
Fakultná nemocnica N. Zámky Odporúča aj toaletný papier
Fakultná nemocnica Prešov Nemá uvedené na webe, ale podľa odpovede odporúča potreby osobnej hygieny
Fakultná nemocnica Trenčín Toaletný papier, hygienické potreby, lieky užívané pri chronických ochoreniach
Fakultná nemocnica Trnava Na webe nemá uvedené
Fakultná nemocnica Žilina Príbor, hygienické potreby, toaletný papier
Univerzitná nemocnica Bratislava Hygienické potreby, užívané lieky
Univerzitná nemocnica Košice Hygienické potreby
Univerzitná nemocnica Martin Toaletný papier, hygienické potreby, príbor, uterák

Nemocnice o tom nehovoria

Nemocnice sa často bránia odpovedi na to, či napríklad pod hygienickými pomôckami myslia aj toaletný papier. Z trinástich oslovených nemocníc nám odpovede poslalo len šesť.

Pacientom odporúčame priniesť si do nemocnice toaletný papier, pretože je ťažké počas 24 hodín odsledovať, či ho netreba práve doplniť. Príbory zabezpečuje oddelenie liečebnej výživy a stravovania, poháre sú na oddeleniach jednorazové plastové, povedala hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch Ľubica Juríková.

Niektoré nemocnice sa odpovedi na to, či si majú pacienti doniesť aj toaletný papier, vyhli: Pacientom odporúčame, aby si priniesli osobné hygienické potreby podľa vlastných preferencií na dodržiavanie denného hygienického štandardu, povedala Petra Stano Maťašovská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Tak ako je uvedené na našej internetovej stránke, pacientom odporúčame, aby si priniesli predovšetkým zubnú pastu a kefku, pretože tie nemocnica nedokáže zabezpečiť. Ostatné základné veci osobnej hygienickej potreby nemocnica zabezpečiť dokáže, preto je na zvážení pacientov, čo z nich si prinesú sami, tvrdí Fakultná nemocnica v Prešove.

Dodala, že príbor sa v usmernení nespomína. Pretože jeho poskytnutie pacientovi počas konzumácie stravy je v našom zdravotníckom zariadení samozrejmosťou, dodáva nemocnica.

V Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici tiež odporúčajú zobrať si hygienické potreby, ale toaletný papier pod ne nezahŕňajú. Na stránke odporúčajú vziať si aj pohár a príbor. To však neznamená, že naše zariadenie opakovane nákup týchto vecí nezabezpečuje, dodáva námestníčka riaditeľa Ľuba Pohorelá.

Podobne je to aj v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach: Príbor alebo dojčenské fľaše si nosia z domu rodičia do nemocnice často, pretože chcú používať vlastné, aj pre seba, aj pre dieťa, ale aj tak všetkým detským pacientom poskytuje nemocnica oblečenie, príbor, dojčenské fľaše, poháre.

Lieky pacientov hnevajú

Aj keď nemocnica rodičov žiada, aby si doniesli mydlo či toaletný papier, tvrdí, že ich nakupuje. Rovnako je to aj s pamperskami, pretože tie nám žiadna zdravotná poisťovňa ani neuznáva ako oprávnený náklad, ktorý by mal byť súčasťou hospitalizačného paušálu, lebo sú to hygienické osobné potreby, podobne ako aj krémiky, púdre na detský zadoček, ktoré nakupujeme, ale rodičia si nosia aj svoje vlastné, dodáva nemocnica.

Niektoré nemocnice žiadajú pacientov, aby si priniesli aj lieky, ktoré užívali predtým, ako prišli do nemocnice. Táto požiadavka často pacientov hnevá.

Lieky a pomôcky, ktoré pacient chronicky užíva aj doma, si treba doniesť z dôvodu, že nie vždy je celé spektrum špecifických  liekov a pomôcok dostupných v nemocnici. Napríklad ak pacient príde v službe, v noci cez víkend je problém špecifický liek alebo pomôcku pre naše zariadenie zabezpečiť. Toto odporúčanie smeruje k zabezpečeniu kontinuity liečby, vysvetľuje Pohorelá.

Často sa totiž podľa Maťašovskej z bratislavskej Univerzitnej nemocnice stáva, že si nepamätajú názvy liekov a ich dávkovanie alebo uvedú nepresnosti.

Viac vecí treba do pôrodníc

Ešte väčšie požiadavky majú nemocnice pri pôrodniciach. Tam si budúce mamičky musia priniesť napríklad aj vlhčené obrúsky, ale aj zdravotné pomôcky, ako sú vložky s vyššou absorpčnou schopnosťou či podložky pod pacienta.

Aktuálne zoznamy pre mamičky sa líšia od regiónu a pôrodnice. Niektoré položky dávajú zmysel – ženy môžu mať osobné preferencie o značke kozmetiky, vlhkých utierok, plienok pre bábätko, hovorí jedna z autoriek hodnotenia Sprievodca pôrodnicami Hana Celušáková.

Žiaľ, niektoré pôrodnice podľa nej nemajú financie ani na dosť vložiek, podložiek či toaletného papiera. Niekde podľa nej chýba aj dostatok košieľ a posteľnej bielizne.

Môj názor je, že tento druh pomôcok je naozaj štandard pre pôrodnicu a mala by ich mamičkám a ich deťom poskytovať. Osobne to však nevnímam ako chybu oddelenia. Často sa personál pomocou sponzorských darov, osobných kontaktov, vlastnej práce snaží ženám zabezpečiť čo najviac. Videla by som to skôr ako systémovú chybu, dodala.

Dlhy dodávateľom rastú

Viacerí tieto nedostatky nemocníc odôvodňujú tým, že nemajú peniaze. Vidieť to aj na ich dlhoch.

Napríklad asociácii SK-Med, ktorá dodáva do nemocníc pomôcky, dlhujú už viac ako 130 miliónov eur. Z toho takmer 110 miliónov je po lehote splatnosti.

Celkovo veľké štátne nemocnice koncom minulého roka dlhovali takmer 500 miliónov eur. Novšie údaje ministerstvo neposkytlo.

„Platobná disciplína v niektorých slovenských nemocniciach môže byť pre našich členov až likvidačná,“ hovorí výkonná riaditeľka SK-MED Linda Bologna. Podľa nej niektoré nemocnice dlhy neplatia už viac ako dva roky.

Priemerná doba zaplatenia pohľadávok je najhoršia zo všetkých krajín Európskej únie, pričom treba povedať, že toto miesto sa podarilo dosiahnuť za ostatné tri roky, keď sme klesli pod Portugalsko, Španielsko i Grécko.“

Oneskorenie platieb zo strany štátnych nemocníc podľa ich údajov dosiahlo v druhom štvrťroku rekordných 615 dní. Situácia v tejto chvíli je podľa asociácie neúnosná.

Ministerstvo, pod ktoré nemocnice patria, sa bráni. Podľa neho sa vlani podarilo stabilizovať vývoj zadlženosti. Celkové tempo zadlženosti v najväčších štátnych nemocniciach sa znižuje, a to aj napriek zvyšovaniu osobných nákladov, tvrdí ministerstvo.

Pre našu nemocnicu je dodržiavanie splatnosti faktúr problematické. Vzhľadom na objem záväzkov voči jednotlivým dodávateľom nie je reálne možné dodržať rovnakú dĺžku splatnosti u všetkých, hovorí Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici. Po lehote splatnosti mala ku koncu augusta faktúry za 38 miliónov eur a 2,3 milióna penále.

Ešte väčší problém má Univerzitná nemocnica v Bratislave, kde platy vzrástli o 152 percent za posledných desať rokov. Po minulom vedení zdedili dlh 68 miliónov.

Problém je aj nedostatočné krytie zdravotnej starostlivosti zo strany zdravotných poisťovní a stupňujúci sa počet a rozsah havárií a opráv, dodáva nemocnica. Priemerná dĺžka úhrad je 330 dní po lehote splatnosti.

Detská fakultná nemocnica v Bratislave má najstaršiu nezaplatenú faktúru z roku 2013. Postupne ich uhrádzame. Je v našom záujme uhrádzať dodávateľom faktúry v čo najkratšom možnom čase, ale musíme vychádzať z našich reálnych možností, tvrdí. Jej celkový dlh bol koncom minulého roka viac ako 35 miliónov eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie