Denník N

Školy dostanú notebooky a tablety už v septembri, sľuboval Gröhling. Nakoniec ich dostanú až po omikrone

Minister školstva Branislav Gröhling. Zdroj - minedu
Minister školstva Branislav Gröhling. Zdroj – minedu

Vlani v máji sľuboval minister školstva Branislav Gröhling, že v školstve sa konečne udeje „digitálny skok“. Do informačných technológií na školách mala prísť veľká investícia – až 40 miliónov eur z európskych peňazí. Nakúpiť sa mali notebooky pre učiteľov a tablety pre žiakov, vybaviť sa mali počítačové učebne.

To všetko mali dostať školy už v septembri, sľuboval Gröhling. Technika mala školám pomôcť zvládnuť ďalšie vlny pandémie. No od mája riaditelia škôl o žiadnych notebookoch ani tabletoch už ani nepočuli. Deltu a teraz omikron tak zvládajú na svojich súkromných počítačoch alebo si školy techniku nakúpili z iných peňazí.

Ministerstvo školstva teraz tvrdí, že prvé počítače do škôl prídu na jar tohto roku. V tom čase už budú mať školy za sebou štyri vlny pandémie, od 1. marca už budú v školách platiť aj voľnejšie pravidlá. Najprv dostanú novú techniku stredné školy v Bratislavskom, Prešovskom a Košickom kraji, potom prídu na rad ďalšie školy.

„Nemáme žiadne informácie o tom, kam projekt smeruje. No končíme už štvrtú vlnu pandémie v rovnakej situácii, v akej sme boli v tej prvej, čo mi už pripadá ako naozaj veľké zlyhanie,“ konštatuje riaditeľ Združenia škôl C. S. Lewisa Roman Baranovič.

A z ktorého storočia je váš počítač?

„Notebook som si kúpila, keď sa začala korona, aby som mala z čoho učiť doma. V škole mám notebook, ktorý sa vždy ráno rozhodne, či má potrápi alebo nie. Internet mi ide, ale to vďaka tomu, že som pripojená na kábel v triede,“ opisuje svoje skúsenosti učiteľka Monika.

Odpovedala takto v ankete, ktorú na Facebooku iniciovala Slovenská komora učiteľov. Opýtala sa: Ako ste na tom s technikou na školách? Máte všetko, čo potrebujete na online vyučovanie? Máte svoj vlastný počítač?

„Mali by ste položiť ešte dodatočnú otázku… Ak náhodou máte počítač,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie