Denník N

Peter Forsberg: Slafkovský mi pripomína Rantanena aj Jágra. Mám preňho päť rád

Peter Forsberg. Foto - Eurosport
Peter Forsberg. Foto – Eurosport

Ak niekto môže mimoriadnemu slovenskému talentu Jurajovi Slafkovskému dobre poradiť, je to legendárny švédsky hokejista Peter Forsberg.

Hviezdou NHL sa stal už ako tínedžer, draftovali ho v roku 1991 zo šiesteho miesta.

„Prvé majstrovstvá sveta som vyhral v Prahe ako 18-ročný, čiže som bol len o pár mesiacov starší ako Slafkovský. Ešte stále som chodil na gymnázium. Dohral som zápas a ponáhľal som sa domov dokončiť si domáce úlohy,“ smeje sa Forsberg.

Mal len 21 rokov, keď sa objavil na švédskej poštovej známke. Bol na nej zobrazený jeho pamätný víťazný nájazd z finále olympijského turnaja v Lillehammeri 1994.

Na švédskych známkach pritom býva takmer výlučne kráľovská rodina. Výnimku spravili len párkrát – pri skupine ABBA, u tenistu Björna Borga, lyžiara Ingemara Stenmarka či vtedy mladučkého Forsberga.

Skvelý center slávu ustál a talent dokázal rozvinúť natoľko, že na svojom vrchole bol najlepším hokejistom na svete. V sezóne 2002/2003 dostal Trofej Arta Rossa pre najproduktívnejšieho hráča NHL aj Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny.

Zo svojej skúsenosti sformuloval pre Denník N päť rád pre Juraja Slafkovského, aby sa Slovák vyvaroval chýb, ktoré často postihnú mladých talentovaných hráčov.

Forsberg je v súčasnosti televízny expert pre švédsku verziu Eurosportu a v stredu večer poskytol polhodinový videorozhovor pre štyri médiá – dve fínske, jedno maďarské a pre nás.

Peter Forsberg (48) v rozhovore hovorí:

  • aké rady by dal Jurajovi Slafkovskému;
  • na ktorý zápas proti Slovensku nikdy nezabudne;
  • prečo sa počas kariéry vyhýbal Zdenovi Chárovi;
  • prečo súčasnému slovenskému tímu nedáva proti Fínom veľkú šancu;
  • o svojom kamarátstve s Kimim Räikkönenom.

Jaromír Jágr oslávil v utorok už päťdesiate narodeniny, no ešte stále hrá profesionálny hokej v českej najvyššej súťaži za Kladno. Ako je to možné?

Je to šialené a úžasné. Keď som proti nemu hrával, vždy ma fascinovalo, ako skvele číta hru. V krytí puku patrí k najlepším v histórii. Počas svojich najlepších rokov bol najlepším hokejistom na svete. Môžem mu len pogratulovať k tomu, že dokáže hrať aj po päťdesiatke. Svedčí to o tom, že bol rozumný pri zaťažovaní tela a vyhýbali sa mu zranenia. Ak mám byť úprimný, ja by som v päťdesiatke hrať nechcel, preto ani neviem povedať, čo Jágr robí, že to dokáže. Zjavne však hokej miluje a skvele ho propaguje.

17-ročný Slovák Juraj Slafkovský je najlepší strelec olympijského turnaja. Čo si myslíte o jeho hre a potenciáli?

Prirovnal by som ho k fínskemu hokejistovi Mikkovi Rantanenovi, ktorý hrá za Colorado v NHL. Slafkovský je takisto veľký a silný, zároveň sa však dobre hýbe a má šikovné ruky. Dokáže si veľkou postavou skvele prikryť puk, čím mi zas pripomína Jágra. Tiež na ňom vidno, aký je sebavedomý. Svoj čas na ľade vie výborne využiť a na tomto turnaji dáva veľa gólov. Ak bude jeho vývoj pokračovať tak, ako očakávame, bude z neho naozaj, naozaj dobrý hráč. Už teraz je však úžasné, aké výkony predvádza. Hovoríme o olympiáde a on je v sedemnástich rokoch dôležitou súčasťou mužstva, ktoré sa dostalo do semifinále. Neuveriteľné. Svojimi doterajšími výkonmi ma ohromil.

Očakáva sa, že Slafkovský bude tento rok draftovaný v prvej desiatke. Keby ste mu mali poradiť, na čo si dať v tejto fáze kariéry pozor, čo by ste mu odporučili?

Na drafte bude určite veľmi vysoko, čo usudzujem aj z rozhovorov so skautmi. Pre Slafkovského však teraz môže prísť aj problém – bude okolo neho taký ošiaľ a toľko tlaku, že to bude mať v mladom veku náročné. Ak by som mu mal niečo odporučiť, poradil by som mu: „Nezaoberaj sa tlakom zvonku. Keď pôjdeš do NHL, nebuď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Rozhovory

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie