Denník N

Počiatkovci otvárajú diaľnicu, s ktorou Váhostav mešká vyše roka

Keď naposledy strihal minister dopravy Ján Počiatek pásku na diaľnici od Váhostavu, Igor Matovič (OĽaNO) priniesol transparent: "Fico vysmiaty, Široký zahojený, ľudia okradnutý."
Keď naposledy strihal minister dopravy Ján Počiatek pásku na diaľnici od Váhostavu, Igor Matovič (OĽaNO) priniesol transparent: „Fico vysmiaty, Široký zahojený, ľudia okradnutý.“

Prichádza prvé predvolebné strihanie pásky. Šoférom odovzdajú meškajúcu časť D1 pri Levoči. Do konca novembra uvidíme ešte niekoľko otváraní diaľnic, vytvoria súvislú spojnicu od Ružomberka po Prešov.

Na D1 pribudne pre šoférov ďalších 9 kilometrov diaľnice. Strihanie pásky pohodlnej štvorprúdovky od Spišského Štvrtka po Levoču naplánovali diaľničiari na utorok 20. októbra.

Prvýkrát sa po nej prejdú šoféri krátko po 11-tej. Budú to traja vyvolení, ktorých diaľničiari vyžrebovali v súťaži s názvom „Chcem strihať“.

Prihlásilo sa do nej takmer 100 záujemcov, vybraní traja bok po boku so šéfom Národnej diaľničnej spoločnosti Milanom Gajdošom, ministrom dopravy Jánom Počiatkom a manažérmi Váhostavu slávnostne otvoria diaľnicu a prejdú po nej prvé metre.

Fico vysmiaty, Široký zahojený, ľudia okradnutí

Váhostav dostal túto zákazku v konzorciu so spoločnosťou Bögl a Krýsl s cenou takmer 60 miliónov eur. Štát pôvodne predpokladal, že môže vyjsť aj na 95 miliónov eur.

Šoférsku súťaž robia diaľničiari historicky druhýkrát.  Prvýkrát ju vyhlásili, keď otvárali 16-kilometorvý úsek D1 pri Martine, tiež od Váhostavu.

Okrem vyžrebovaných šoférov, či ministra, vtedy prišiel na akciu aj šéf Obyčajných ľudí, Igor Matovič s transparentom: “Fico vysmiaty, Široký zahojený, ľudia okradnutí.”

Oslavovať sa bude aj s Doprastavom

Martinská diaľnica má s tou levočskou spoločné aj to, že obe meškajú, a to z rovnakých dôvodov. Levočský úsek od Váhostavu mal byť hotový už v lete minulého roka. Zabrániť tomu malo najmä nepriaznivé počasie. Je ale pravdepodobné, že sa pod to podpísali aj finančné problémy Váhostavu, keď pre ňu stavbári odmietali bez pláce pracovať.

Minister Počiatek má niekoľko mesiacov do volieb na programe ešte niekoľko strihaní pásky. Predznamenal to v relácii Sobotné dialógy premiér Robert Fico.

„Teším sa, že medzi Ružomberkom a Prešovom bude v novembri prepojená diaľnica,“ rečnil premiér.

Diaľničiari na svojej stránke uvádzajú, že v októbri chcú mať hotový aj 11-kilometrový úsek pri Prešove, Fričovce – Svinia. Ten je pre zmenu z dielne Doprastavu, ktorý tiež odpisoval dlhy a tiež s diaľnicou mešká.

Pribudnúť má do konca novembra aj 9,5-kilometrová časť diaľnice od Levoče po Jablonov. Stavia ju Eurovia a firma Stavby mostov Slovakia. Eurovia ju vysúťažila s cenou 126 miliónov eur bez DPH. Diaľničiari predpokladali, že môže stáť aj 270 miliónov eur.

Stále bude chýbať napríklad druhý profil tunela Branisko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie