Denník N

Hlavný analytik ministerstva zdravotníctva Mišík: Na jeseň neočakávam drastické opatrenia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemocnice to najhoršie v omikron vlne ešte len čaká, hovorí šéf Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve zdravotníctva Matej Mišík. Mali by to však podľa neho zvládnuť s kapacitami, ktoré majú.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V stredu premiér Eduard Heger s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským ohlásili veľké uvoľňovanie protipandemických opatrení. Vláda ho má schvaľovať o týždeň. Hlavný analytik ministerstva zdravotníctva Matej Mišík v rozhovore hovorí:

  • ako vyzerali rokovania o opatreniach,
  • prečo sa uvoľňujú na vrchole vlny omikron,
  • ako môže vyzerať jeseň a či prídu lockdowny,
  • či bude potrebná ďalšia dávka vakcíny.

V stredu premiér s ministrom zdravotníctva ohlásili veľké uvoľňovanie. Máme to brať tak, že sa pandémia na Slovensku skončila? 

Určite sa ešte neskončila. Tieto dni sa na Slovensku pravdepodobne pohybuje najviac infekčných ľudí za celé obdobie pandémie. Posledné dni pribúdalo PCR testami okolo 20-tisíc pozitívnych ľudí denne. V tomto momente je na Slovensku niekoľko stoviek tisíc infekčných ľudí. Sme niekde na vrchole vlny omikron a určite nemôžeme povedať, že je pandémia za nami.

V predchádzajúcich vlnách sa neuvoľňovali opatrenia na vrchole. Prečo teraz áno?

Táto vlna je oveľa rýchlejšia a aj vrchol je akoby špicatejší. V iných krajinách vidíme veľmi podobný priebeh. Minulé vlny nás naučili, že keď už nastane pokles, je väčšinou robustný a môžeme si dovoliť „veľkorysejšie“ uvoľnenie, a nemalo by to až tak zásadne ovplyvniť samotný pokles.

Do nemocníc omikron ešte úplne nedorazil. Momentálne máme okolo 2500 hospitalizovaných. Kedy bude vrchol v nemocniciach? 

Z našich prognóz očakávame, že vrchol príjmov v nemocniciach by mohol nastávať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie