Denník N

Prepočítali sme Gyimesiho návrh na parlamentné voľby po krajoch. Veľmi by nepomohol regiónom ani menšinám

Priemerné geografické umiestnenie kandidátnych listín vo voľbách 2020. Mapa - Denník N/Daniel Kerekes
Priemerné geografické umiestnenie kandidátnych listín vo voľbách 2020. Mapa – Denník N/Daniel Kerekes

Návrh zopár poslancov OĽaNO zrejme neprejde. Koalícia skôr zvýši váhu prednostných hlasov.

Časť klubu OĽaNO vedená Györgym Gyimesim chce zmenu volebného zákona. Chcú zvýšiť počet volebných obvodov, v ktorých by sme hlasovali.

Zvýšiť počet obvodov z jedného na osem chcú aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a mimoparlamentné KDH. ZMOS dokonca ide zbierať podpisy na referendum o tejto otázke.

Gyimesi hovorí o inom systéme – polovicu zo 150 poslancov Národnej rady by sme podľa neho mali voliť v jednom obvode ako teraz, zvyšných 75 poslancov v ôsmich volebných krajoch, ktoré sú totožné s dnešnými župami.

György Gyimesi nápad vysvetľuje tým, že od zmeny volebného zákona za Vladimíra Mečiara, keď sme mali štyri volebné obvody, „je hlas regiónov v slovenskom parlamente mizivý“. Argumentuje tým, že v parlamente je okolo tretiny poslancov z Bratislavy. Osobne by sa mu pozdávalo osem volebných obvodov pre všetkých 150 poslancov, no pre nesúhlas SaS ponúka takúto voľbu polovice parlamentu ako kompromis.

Prepočet parlamentných volieb 2020

Denník N namodeloval, ako by vyzerali výsledky volieb 2020, ak by sa volilo systémom, ktorý navrhuje Gyimesi. Prepočet je potrebné brať s rezervou, keďže v inom volebnom systéme by sa voliči mohli správať inak. Je možné, že inak by sa k voľbám postavili aj strany a v každom z krajov by skúsili ponúknuť regionálne osobnosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie