Denník N

Viera Tomanová si to zatiaľ môže užívať

Foto – TASR
Foto – TASR

Voľba komisárky pre deti nebola o profesionalite, osobnostných predpokladoch či o zvažovaní toho, čo doterajšie skutky kandidátok môžu napovedať o tom, ako budú vykonávať svoju funkciu.

Parlamentu sa opäť nepodarilo zvoliť komisárku pre deti. Podpora v predchádzajúcej voľbe takmer zvolenej (chýbal jej jediný hlas) Kataríne Hatrákovej (OĽaNO) klesla pre jej profesionálne prešľapy, výhrady expertiek a expertov a aj preto, lebo ĽSNS rozhodne nemá problém s tým, že poslankyňa napríklad relativizuje domáce násilie, ale prekáža jej, že podporila obrannú zmluvu s USA. To len k tomu, do akých absurdností celá voľba zašla. Lebo „nesprávne“ geopoliticky ukotvená komisárka pre deti, to je v očiach fašistov hotová pohroma.

Nominantka SaS Mária Vargová sa tiež nepresadila, hoci má lepšie meno v odborných kruhoch a jej medializované názory vyznievajú profesionálnejšie ako Hatrákovej. Lenže táto voľba nebola o profesionalite, osobnostných predpokladoch či o zvažovaní toho, čo doterajšie skutky a vyjadrenia kandidátok môžu napovedať o tom, ako budú vykonávať svoju funkciu a využívať svoje kompetencie.

Pri tejto voľbe asi veľa poslancov a poslankýň ani nerozmýšľalo o tom, že v úrade presluhuje Viera Tomanová, ktorá mu urobila naozaj zlé meno, a že sme v situácii, keď horí na viacerých frontoch súvisiacich s deťmi a ich právami. Že sme sa ocitli v pomeroch, keď pandémia ešte viac odhalila nedostatky a do ohrozujúcej situácie dostala aj deti, ktoré boli dovtedy relatívne v pohode. A že by bolo dobre, keby parlament konečne vybral niekoho, kto by od začiatku nevzbudzoval pochybnosti a nemal problém s uznaním vo významnej časti odbornej obce.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie