Denník N

Čínske výzvy pre tento rok sú väčšie, ako sa zdá

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Vo svete na hranici agresie na Ukrajine aj na Taiwane nemožno víťazstvo otvorených spoločností považovať za samozrejmosť.

Autor je finančník a filantrop

Rok 2022 bude v dejinách sveta kritickým rokom. Pred niekoľkými dňami Čína – najmocnejší autoritatívny štát sveta – začala organizovať zimné olympijské hry a podobne ako Nemecko v roku 1936 sa pokúsila využiť toto spektakulárne podujatie na propagandu svojho systému prísnej kontroly.

Sme blízko k dôležitým rozhodnutiam určujúcim smer, ktorým sa svet bude uberať. Koncom minulého roka bola zostavená nová nemecká vláda a francúzske prezidentské voľby sú naplánované na apríl. V tom istom mesiaci môžu maďarskí voliči – napriek veľkej presile – zbaviť moci svojho autoritárskeho vládcu. Spolu s rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina o invázii na Ukrajinu tento vývoj pomôže určiť osud Európy.

Okrem toho sa v októbri na 20. kongrese strany Číny rozhodne, či udelí prezidentovi Si Ťin-pchingovi tretie funkčné obdobie vo funkcii generálneho tajomníka. Potom sa v Spojených štátoch v novembri uskutočnia kľúčové voľby do kongresu.
Klimatické zmeny zostanú pre svet prvoradou politickou výzvou, ale dominantnou geopolitickou črtou dnešného sveta je eskalujúci konflikt medzi diametrálne odlišnými systémami vládnutia. Dovoľte mi definovať rozdiel tak jednoducho, ako len viem.

V otvorenej spoločnosti je úlohou štátu chrániť slobodu jednotlivca. V uzavretej spoločnosti je úlohou jednotlivca slúžiť vládcom štátu. Ako zakladateľ Open Society Foundations som samozrejme na strane otvorených spoločností. Ale vo svete balansujúcom na hranici vojenskej agresie na Ukrajine aj na Taiwane nemožno víťazstvo otvorených spoločností považovať za samozrejmosť. Najnaliehavejšia otázka teraz teda znie: Ktorý systém zvíťazí?

Otvorené alebo zatvorené

Každý systém má svoje silné a slabé stránky. Otvorené spoločnosti uvoľňujú tvorivú a inovatívnu energiu ľudí, zatiaľ čo uzavreté spoločnosti sústreďujú moc do rúk štátu jednej strany. To sú silné stránky. Slabé stránky sú špecifickejšie pre miestne a regionálne podmienky. Napríklad vzťah medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi sa stále vyvíja. EÚ by mala chrániť Litvu, ktorá uznala Taiwan, pred neoficiálnou blokádou zo strany Číny, ale urobí tak?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Komentáre

Teraz najčítanejšie