Denník N

Poľský priekopník v skokoch na lyžiach skákal v saku a utiekol nacistom, jeho príbeh je ako z Hollywoodu

Dve legendy poľského skoky na lyžiach: Stanisław Marusarz (vľavo) a Adam Małysz. Foto - Wikimedia
Dve legendy poľského skoky na lyžiach: Stanisław Marusarz (vľavo) a Adam Małysz. Foto – Wikimedia

Prečo sú Poliaci takí dobrí v skokoch na lyžiach, aj keď takmer nemajú hory?

Hory v Poľsku zaberajú len štyri percentá rozlohy krajiny, kým na Slovensku je to až 61 percent. V typickom horskom športe, akým sú skoky na lyžiach, však Slovensko takmer neexistuje a skokanské mostíky miznú zo slovenských hôr.

Naopak, v prevažne nížinatom Poľsku sú skoky na lyžiach národným športom s tradíciou skvelých skokanov z predvojnového obdobia aj v súčasnosti.

Na olympijských hrách v Pekingu získal bronzovú medailu v skokoch na lyžiach Poliak Dawid Kubacki. Zaradil sa tak do skupiny poľských skokanov s olympijskou medailou ako Wojciech Fortuna, Adam Małysz a Kamil Stoch.

Súčasná popularita skokov na lyžiach v Poľsku sa začala úspechom Adama Małysza v rokoch 1995 – 2010, víťaza štyroch olympijských medailí a šiestich medailí z majstrovstiev sveta. Poľskí fanúšikovia si tento šport obľúbili a vďaka nemu sa mu začali venovať aj niektorí mladí obyvatelia horských obcí.

Po roku 2010 tak prišla nová generácia skokanov. Mali na čom trénovať – ​​kým slovenské skokanské mostíky v Tatrách chátrali, poľské skokanské mostíky v Zakopanom a Wisłe boli celkom dobre udržiavané.

Tatranský orol Marusarz

Adam Małysz neprišiel z ničoho nič, keďže Poľsko už malo rozvinuté skokanské tradície. Predvojnovým lyžiarskym strediskom bolo Zakopané, s ktorým sa spájajú dve veľké mená: Bronisław Czech a Stanisław Marusarz.

Spomienku na Marusarza nedávno pripomenula Telewizja Polska, ktorá natočila film „Marusarz. Orol tatranský“. V deň jeho uvedenia v televízii ho sledovali viac ako 3 milióny ľudí.

Marusarzov veľkolepý skok v obleku počas Turné štyroch mostíkov v roku 1966 sa stal zámienkou na vyrozprávanie jeho osudu, ako aj príbehu jeho sestry Heleny – talentovanej lyžiarky, účastníčky hnutia odporu, zavraždenej nacistami v roku 1941.

Bez jeho legendy, ktorá prispela k popularizácii tejto športovej disciplíny v Poľsku, by neboli úspechy Wojciecha Fortunu, Adama Małysza, Kamila Stocha, Piotra Żyłu a Dawida Kubackého a skoky na lyžiach by sa nestali poľským národným športom. Od prvých mesiacov druhej svetovej vojny pôsobil Stanisław Marusarz v podzemnom štáte. Ako kuriér sa pravidelne dostával cez vojnové Slovensko do Maďarska.

Senzačný hollywoodsky film

Z príbehu Stanisława Marusarza by sa dal nakrútiť senzačný hollywoodsky film. Marusarz sa narodil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie