Denník N

Mýty o EÚ 2 – stiahnite si zadarmo časopis Denníka N

Pred vyše dvoma rokmi sme vydali časopis, ktorý sa venoval mýtom o Európskej únii. Hlavnou témou pre dezinformátorov vtedy stále boli migranti, mýty sa točili najmä okolo zákazov a príkazov z Bruselu. Propaganda to vykresľovala tak, že EÚ nám diktuje, čo máme robiť, a my to nevieme ovplyvniť.

Tieto mýty nezmizli, no keď sa začala pandémia, témou číslo jeden sa stal koronavírus. Platí to aj pri dezinformáciách a propagande. Do popredia sa časom dostali zdravotnícke hoaxy a dezinformácie, ktoré sú často súčasťou dlhodobej taktiky propagandy: spochybniť autority, zmiasť ľudí a polarizovať spoločnosť.

Dezinformátori využívajú covid na to, aby podkopali dôveru v Európsku úniu a vykreslili ju ako neschopný byrokratický kolos, ktorý počas pandémie zlyhal. Mýty, ktoré nahradili tie o krivých uhorkách alebo migrantoch, spochybňujú úlohu Únie počas pandémie a nafukujú schopnosti krajín, ako sú Rusko a Čína.

Do druhého vydania časopisu o európskych mýtoch (vyšlo v novembri 2021) sme preto vybrali tri dezinformácie, ktoré sa počas koronakrízy opakovali najčastejšie. Hovoria o tom, že EÚ nám s covidom nepomohla, vraj môže za pomalé očkovanie a poškodila nás aj tak, že z ideologických dôvodov zablokovala ruskú vakcínu Sputnik V.

Neistota z pandémie navyše znovu do popredia vytiahla mýtus, ktorý sa v rôznych podobách v Európe šíri roky – je o tom, že Únia sa rozpadá. Už to, že sa mohol šíriť tak dlho, no EÚ stále existuje, je jasným dôkazom, že je to nezmysel.

Piaty mýtus, ktorému sa venujeme, nesúvisí s pandémiou, no taktiež v Európe od minulého roka patrí medzi najdôležitejšie témy. Ide o Bielorusko, kde v auguste 2020 státisíce ľudí začali protestovať proti diktátorskému režimu. Ten na demonštrácie odpovedal tvrdými represiami, ale aj propagandou, v ktorej EÚ patrí medzi hlavné ciele, pretože sa vraj snaží zvrhnúť bieloruskú vládu. V časopise vysvetľujeme, prečo to tak nemôže byť.

Magazín sme prichystali v spolupráci s portálom Euractiv Slovensko a pošleme ho aj na stredné školy. Nájdete v ňom aj prílohu venovanú európskej demokracii. Prichystali ju kolegovia z Euractivu.

Tento časopis vás nemá presviedčať o tom, že Európska únia je neomylná. Vôbec to tak nie je. EÚ sama priznala, že počas pandémie urobila chyby. Chce sa z nich poučiť, a to ju odlišuje od autoritárskych režimov, ktoré pomáhajú šíriť propagandu. Okrem toho – žiadny z nich by neumožnil občanom takú diskusiu, akú EÚ rozbehla v rámci Konferencie o budúcnosti Európy. Aj o nej píšeme v časopise.

Časopis si teraz môžete stiahnuť a prečítať zadarmo:

Príručka vyšla v sérii vzdelávacích publikácií pre školy. Denník N už vydal napríklad aj príručku o konšpiráciách, kritickom myslení, fungovaní médií, slovenskom štáte, finančnej gramotnosti či klimatickej zmene. Zoznam všetkých príručiek Denníka N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Európska únia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie