Denník N

Násilie ako politický nástroj

Foto - archív Antonína Tesaříka
Foto – archív Antonína Tesaříka

V Česku sa deje presne to isté, čo na Slovensku: na vládnych poslancov útočia agresívne skupiny v mieste ich bydliska. Len téma je iná.

Manželka českého poslanca Antonína Tesaříka sa psychicky zrútila po tom, čo pred ich domom v Hodoníne počas nedeľného obeda zaparkovalo 30 áut a skupina ľudí sa Tesaříkovi pred oknami vyhrážala. Neskôr sa pred jeho domom objavil nápis „Zradca“.

Tesařík nie je terčom nenávisti sám, inému politikovi niekto pred domom postavil šibenicu. Adresy politikov zverejnila na sociálnych sieťach skupina s názvom Chcípl pes, ktorá organizuje demonštrácie proti pandemickým opatreniam, a šibenice sú jej obľúbenou rekvizitou. Tesařík sedí ako poslanec v zdravotníckom výbore parlamentu.

V Česku sa teda deje to isté, čo na Slovensku, keď sa zverejnenie mien a adries poslancov a poslankýň stáva podnetom k násiliu – zatiaľ len verbálnemu. To, že na Slovensku je príčinou schválenie zmluvy s Američanmi, kým v Česku hlasovanie o pandemickom zákone, svedčí o tom, že agresivita v spoločnosti sa prelieva z virtuálneho priestoru sociálnych sietí do fyzickej reality a hľadá si obete bez ohľadu na tému.

Tú si vždy nájde a je úplne jedno, aká bude. Už aj v Česku podobne ako u nás začali skupiny antivaxerov na sociálnych sieťach meniť tému a stávajú sa prívržencami Ruska v súvislosti s napätím na Ukrajine.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie