Denník N

Fíni nie sú spokojní, chcú vidieť to, čo robili Slováci, hovorí Tiikkaja, ktorý reformoval náš hokej

Jukka Tiikkaja. Foto N – Peter Kováč
Jukka Tiikkaja. Foto N – Peter Kováč

Jukka Tiikkaja dva roky pôsobil na Slovenskom zväze ľadového hokeja, kde pomáhal s reformami, ktoré sa začali pod vedením prezidenta Martina Kohúta a pokračujú pod Miroslavom Šatanom.

Stále sa však neodvažuje povedať, že výsledkové zlepšenie slovenského tímu prišlo aj jeho zásluhou. Tú si však už sčasti dáva za to, že Slováci hrajú moderne. „Mali odvahu hrať aktívny hokej, čo vám zvyčajne dá možnosť uspieť,“ hovorí po semifinále, v ktorom Slovákov zdolali 2:0 práve jeho krajania. Vo Fínsku však nevládne spokojnosť.

Po návrate do Fínska je Tiikkaja od roku 2019 prevádzkovým riaditeľom Fínskeho športového inštitútu vo Vierumäki.

Aký zápas sme videli?

Začali sme hrať na výsledok, Slovákom sme nedovolili veľa šancí. To je to, čo starostlivo analyzujeme – čo dovolíme súperovi. Stalo sa to, čo je typické pre Fínsko – keď sa dostane do vedenia, začne sa viac sústrediť na obranu, aby súper nedostal príležitosť na dobré šance. A vtedy sa stane, že vám chýba ofenzíva a vyzerá to tak, že súper má prevahu. Ale toto je rutinný výkon v snahe ubrániť vedenie a zvíťaziť. Bol to zápas na výsledok bez prílišného rozmýšľania nad tým, ako to vyzerá zvonka.

Bolo dnes na hre slovenského tímu vidieť niektoré prvky, ktoré ste sa snažili zaviesť, a možno aj to, že rozdiel medzi slovenským a fínskym tímom sa zmenšuje?

Bolo skvelé vidieť hrať Slovákov moderný hokej, a to, že mali odvahu hrať aktívny hokej, čo vám zvyčajne dá možnosť uspieť. A to je štýl hry a mentality, ktorú sme sa snažili vyvinúť aj tu vo Fínsku. Nepozerám sa však len na jeden výsledok.

A či sa Slovensko približuje k Fínsku?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie