Denník N

Desať PCR testov doma, izolácia v Číne. Hromcová ide do tímovej súťaže po otrase mozgu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tímová súťaž je na programe v sobotu od štvrtej ráno nášho času.

“Teraz, keď sedím v lietadle, začínam konečne veriť, že sa môj sen zúčastniť sa na olympiáde naplní,” napísala v prvý februárový pondelok v textovej správe slovenská lyžiarka Petra Hromcová tesne predtým, ako vyrazila do Číny po dňoch plných neistoty, odkladov a PCR testov.

Čakajúc na odlet mala po dlhom čase pocit, že si môže vydýchnuť. O nominácii do Pekingu sa dozvedela približne dva týždne pred začiatkom OH a na svoju prvú účasť sa nesmierne tešila napriek tomu, že napokon nestihla obľúbený slalom ani obrovský slalom. 21-ročná lyžiarka z Bratislavy mala na OH odletieť o týždeň skôr, zastavil ju však pozitívny test na koronavírus, ktorým sa nakazila ešte v januári.

Nasledoval jemne tragikomický sled udalostí, ktorý ju podľa vlastných slov zanechal “ako v tranze”. “Mala som taký nával emócií, že som poriadne ani nevedela, čo sa okolo mňa deje. Bolo toho na mňa príliš,” priznala Hromcová pre Denník N.

Po prvom pozitívnom teste si každé ráno sadla do auta a cestovala naprieč Bratislavou na pretestovanie. Do Pekingu totiž nemohla odísť skôr, ako sa preukáže štyrmi negatívnymi výsledkami. Absolvovala dokopy 10 PCR testov za 10 dní a niekoľko cestovných odkladov, kým sa jej podarilo splniť prísne podmienky.

“Na testoch si ma už pamätali a priateľsky si zo mňa uťahovali. Pýtali sa ma, prečo tam stále chodím a či si neprosím vernostnú kartičku,” spomínala Hromcová s úsmevom.

Drahé testy jej uhrádzal Slovenský olympijský a športový výbor, no každodenné cestovanie a nemožnosť lyžovať ju frustrovali. “Testovacia stanica bola na druhej strane mesta a rutinné teriganie sa autom tam a späť bolo vyčerpávajúce,” vravela.

Jej problémy neustali ani po tom, ako po prvotných útrapách s koronavírusom konečne dorazila do Číny. Po prílete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie