Denník N

Ad: Nestrašme súkromnými školami, berme ich ako príležitosť

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Povinnosťou každej spoločnosti by malo byť zabezpečiť kvalitný prístup k vzdelávaniu pre všetky deti bez ohľadu na ekonomický status ich rodičov.

Autor je odborník na vzdelávanie

Róbert Chovanculiak z ekonomického think-tanku INESS vo svojom najnovšom komentári vidí spásu slovenského vzdelávania v súkromných školách. Nie som bojovníkom proti tomuto typu škôl. Naopak. Obdivujem mnohé ich učiteľky a učiteľov, ktoré ukazujú cestu, ako zlepšiť vzdelávanie. Rovnako to však platí o mnohých z tých, čo sa o to pokúšajú vo verejnom školstve, ktoré navštevuje drvivá väčšina slovenských detí. Vzývať súkromné školy ako fetiš, ktorý zachráni slovenské školstvo, je rovnako pomýlené ako presvedčenie, že voľný trh je liekom na všetky problémy sveta.

Ako upozorňuje analytik Michal Rehúš, do súkromných základných škôl chodí štvornásobne menej chudobných detí ako do štátnych. V šiestich krajoch by ste dokonca nenašli ani jedno dieťa z najchudobnejších pomerov. Dôvodom je aj skutočnosť, že na mnohých súkromných školách sa vyberá školné. Poplatok – často v trojciferných mesačných sumách – je pre rodičov chudobných detí absolútne nad ich možnosti. Stačí si pozrieť analýzu Inštitútu vzdelávacej politiky, koľko detí nemalo počas pandémie prístup k online vzdelávaniu. Dáta hovoria o viac ako 120 000 žiačkach a žiakoch. Povedzte týmto rodičom, ktorí si nemôžu dovoliť ani internet, že by si mali začať šetriť na školné. Aj poplatok v desiatkach eur je už obrovskou bariérou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie