Denník N

Köszönjük a támogatást! Belevágunk a Denník N magyar projektjének előkészületeibe

Tento text uverejňujeme v maďarčine v rámci crowdfundingu k maďarskej verzii Denníka N. Slovenskú verziu tohto textu nájdete tu.

Amikor a Denník N szerkesztőségében gondolkodni kezdtünk azon, hogyan szólíthatnánk meg a szlovákiai magyar olvasókat, hogy független és minőségi újságírást kínáljunk nekik, még nem tudtuk, hogy ez az elképzelésünk elég olvasó igényével találkozik-e. Kitűzött céljaink között szerepelt egy szerényebb, amelynek keretében egy magyar rovatot indítottunk volna napi kommentált hírösszefoglalóval, és egy ambiciózusabb, amely egy közepes magyar szerkesztőség felállítását feltételezte.

Enyhe bizonytalansággal indítottuk útjára crowdfundingukat két héttel ezelőtt. A tervünkbe már viszonylag sok energiát fektettünk, miközben nem sejthettük, milyen valós igény mutatkozik iránta. Örültünk, hogy tervünket több szlovák és magyar személyiség is támogatta, tudósok és művészek, akiknek fontos a jó szlovák–magyar együttélés. Ez sem garantálta viszont, hogy elnyerjük az olvasók bizalmát.

Elnyertük. A crowdfunding legmagasabb célját néhány nappal a lezárása előtt teljesítettük. Magyar projektünket 1072 ember támogatta, és 91 483 eurót gyűjtöttünk össze, amit az új szerkesztőség megalapítására fordítunk.

Mindez nemcsak a mi ötletünk sikere, hanem a szlovákiai magyar közösségé is, amelynek láthatóan számít, hogy legyen szabad és kritikus sajtója, és a szlovákiai társadalomé is, amely nem közömbös közös ügyeink iránt.

Az önök, a ti támogatásotok nagyon megtisztelő számunkra, és mindent megteszünk azért, hogy a jövőben is rászolgáljunk. Köszönjük!

A crowdfunding lehetővé tette számunkra, hogy egy önálló magyar portált indíthassunk. Az új portál összeköttetésben fog állni a Denník N-nel, amelynek legfontosabb cikkeit magyarul is közölni fogjuk. A szlovák olvasók is több olvasnivalóhoz fognak hozzájutni, mert a legjobb magyar cikkeinket szlovák fordításban is megjelentetjük.

Ezekben a pillanatokban a szerkesztőség felállításán dolgozunk. A nagyjából tízfős csapat napi legalább két saját, hosszabb szöveget fog megírni, amit a hírrovat rövid hírei egészítenek majd ki. A szerkesztőség tagjait a következő hetekben fokozatosan tervezzük bemutatni.

Az új portált az idei második negyedévben már olvashatják, ha a crowdfunding során megvásárolták a magyar cikkeink előfizetését. Ha még nincs előfizetésük, azt továbbra is beszerezhetik ezen az oldalon.

Nagyon örülünk, hogy olvasóink támogatták egy új, független és kritikus szlovákiai magyar lap megalapítását. Ez egy fontos pillanat nemcsak a jó újságírás fejlődése, hanem a szlovák–magyar kapcsolatok szempontjából is. Csak a tisztességgel ellenőrzött és világos összefüggésekbe ágyazott információk segítségével érthetjük meg jobban egymást, tekintet nélkül származásra, nyelvre és nemzetiségre.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Magyarul a Denník N-ben

Komentáre

Teraz najčítanejšie