Denník N

Putin financuje evakuáciu z Donbasu a z Bieloruska tak skoro neodíde. Pred vojnou varujú už aj európski lídri

Ruský vojak počas cvičenia ruských síl strategického určenia. Foto - TASR/AP
Ruský vojak počas cvičenia ruských síl strategického určenia. Foto – TASR/AP

Masy ruských vojakov pri Ukrajine podľa nemeckého kancelára nemajú žiadne ospravedlnenie. Francúzsko, Nemecko aj Rakúsko vyzvalo svojich občanov, aby ihneď odišli z Ukrajiny.

Deň po tom, ako americký prezident Joe Biden vyhlásil, že ruský prezident sa už rozhodol zaútočiť na Ukrajinu, Vladimir Putin spustil vojenské cvičenie, ktoré malo podľa Moskvy overiť jej nukleárnu strategickú pripravenosť.

Všetko v čase, keď pozorovatelia OBSE hlásia množstvo narušení prímeria na Donbase a proruskí lídri okupovaných časti Luhanskej a Doneckej oblasti zároveň spustili evakuáciu obyvateľov do ruských regiónov a zvolali všeobecnú mobilizáciu. Ukrajinská armáda oznámila dve straty na ľudských životoch.

Ukrajinská vláda pritom tvrdí, že neplánuje na východe Ukrajiny žiadnu operáciu, a jej výrazné vojenské aktivity nezaznamenali ani pozorovatelia OBSE.

V Stanyci Luhansk, ktorá je vo vládou kontrolovanej časti Donbasu, pri ostreľovaní škôlky utrpeli zranenia traja dospelí. Obe strany sa navzájom obviňujú z útoku, podľa Belingcatu by stopy v kráteri mohli nasvedčovať, že útok prišiel z juhu, teda zo smeru proruských separatistov.

Na dramatickú situáciu zareagovali nemecké aerolínie Lufthansa, ktoré pozastavili lety do Kyjeva aj Odesy. A vlády v Berlíne, Paríži aj vo Viedni vyzvali svojich občanov, aby ihneď odišli z Ukrajiny.

Rakúska diplomacia očakáva výrazné zhoršenie situácie. Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že Európe hrozí znovu vojna a masívne počty ruských vojakov na ukrajinských hraniciach podľa neho nemajú žiadne ospravedlnenie.

A napriek pôvodným tvrdeniam Moskva nesťahuje okolo 30-tisíc vojakov z Bieloruska, odkiaľ sa mali vrátiť z vojenského cvičenia. Zostanú tam na neurčito pre „zvyšujúcu sa vojenskú aktivitu“ na východe Ukrajiny.

Putin a Lukašenko sledujú odpaľovanie rakiet

Na víkendové strategické cvičenie dohliadal Putin v operačnom štábe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie