Denník N

Nedeľná nekázeň: Peklo sú tí druhí

Jean-Paul Sartre v roku 1967 Foto - Moshe Milner
Jean-Paul Sartre v roku 1967 Foto – Moshe Milner

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Chýba mi viera, a preto sa nikdy nemôžem stať šťastným človekom,“ napísal Stig Dagerman. Veď šťastný človek sa nemusí obávať, že jeho život je nezmyselné blúdenie k istej smrti.“ Stig bol mladý úspešný spisovateľ, neuniesol vlastnú temnotu a siahol si na život. Mám mnoho priateľov, ktorým viera nič nehovorí, no podobné zúfalstvo je im cudzie.

Načo je človeku viera? Pre ľudí bez viery je konečným horizontom života pominuteľnosť, pre človeka viery je tým horizontom večnosť. Čo by sa z môjho života stratilo, keby sa z neho stratil Boh? Mnohé by zostalo; zostala by láska k jednotlivým ľuďom, poznávanie nových vecí, zápas o slobodný život.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie