Denník N

Ako dieťa budil rodičov, aby ho zobrali na tréning. Dnes je Slafkovský najužitočnejším hráčom olympiády

Foto – TASR/Jaroslav Novák
Foto – TASR/Jaroslav Novák

Juraj Slafkovský sa stal najužitočnejším hráčom olympiády. Áno, na turnaji neboli hráči z NHL, ale tí chýbali aj pred štyrmi rokmi a vtedy sa najužitočnejším hráčom stal hviezdny Iľja Kovaľčuk.

Konkurencia špičkových európskych hráčov bola aj teraz obrovská. Slovák má len sedemnásť rokov, preto mal pôvodne najmä ukázať, či oveľa skúsenejším hráčom bude stačiť. Na turnaji aj preto začal vo štvrtej formácii.

Slafkovský im nielenže stačil, ale bol najlepší. Nielen zo Slovákov, ale zo všetkých. Bol lepší ako všetci Rusi, Fíni či Švédi z KHL a severských líg. Lepší ako víťazi Stanley Cupu a ostrieľaní veteráni Eric Staal či David Krejčí. Lepší ako Vadim Šipačov, najproduktívnejší hráč KHL.

Netreba zabúdať, že išlo len o jeden turnaj, no i tak je to veľká vec. Slafkovský je teraz na zozname držiteľov tohto ocenenia napríklad spolu s Teemuom Selännem (2014) či Joeom Sakicom (2002).

Dnes je takmer isté, že si ho na najbližšom drafte vyberú medzi prvými desiatimi hráčmi. Olympiádou jeho šance výrazne stúpli. Už sa hovorí, že má takmer istú prvú päťku a je kandidátom aj na prvú trojku.

Niektorí experti si myslia, že by sa o svoje miesto mal obávať aj Kanaďan Shane Wright, ktorý bol dlhodobo považovaný za hlavného favorita na pozíciu draftovej jednotky.

Nie tak dávno pritom Slafkovský budil rodičov, aby ho zobrali na tréning, a vypočul si aj to, že z neho hokejista nikdy nebude.

Keď toľkí experti hovoria, že je ako Jágr, niečo na tom bude

Hokejové začiatky nebývajú ľahké. Zdena Cháru v mladosti posielali na basketbal a Tomáš Tatar tvrdí, že ho na Slovensku až do osemnástich rokov ignorovali pre jeho malú postavu.

Aj Slafkovský si prešiel spochybňovaním. Jeho rodičia sa mu snažili zabezpečiť konfrontáciu so zahraničnými súpermi. Preto cestovali na turnaje do Kanady a Slafkovský si vyskúšal mládežnícky hokej v kluboch v Rakúsku, Česku aj Fínsku.

Nie všade to išlo hladko. Jeden z najhorších momentov nastal, keď bol Slafkovský štvrták. Vtedy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie