Denník N

Benčík: Extrémisti ma navštívili prvýkrát. Nemal som živočíšny strach, nebudem sa schovávať

Keby som vedel, že je to len „kabaretná“ a veľmi otravná skupinka takzvaných martinských povstalcov, tak by som zrejme policajtov ani nevytočil, hovorí poslanec z klubu SaS Ján Benčík.

V sobotu popoludní prišla do bytovky, kde býva poslanec Ján Benčík, skupina odporcov obrannej zmluvy s USA. Búchali mu na dvere, vyzývali ho, nech otvorí, nazývali ho udavačom a vlastizradcom. Vo vchode vylepili plagáty s textom „tu býva vojnový štváč“.

„Nemôžem povedať, že by som mal živočíšny strach, to nie. Máme bezpečnostné dvere, takže som vedel, že sa len tak jednoducho dnu nedostanú,“ opisuje poslanec.

Za posledné roky ste zažili stovky nenávistných reakcií na vašu prácu, keď ste odhaľovali extrémistov. Osobne to teraz s vami za dverami vášho bytu zažila aj vaša manželka. Ako to búchanie prežívala?

Vrátim sa ešte do situácie spred pár dní – všetci sledujeme tú búrku na sociálnych sieťach, ktorá sa prenáša do normálneho života. Takáto návšteva nebola len u mňa, ale aj u iných poslancov (Peter Vons z OĽaNO, Sebastián Kozárek z OĽaNO, pozn. red.). Tam, kde bývajú, sa tiež objavili letáky, že sú vlastizradcovia.

Ja som na internetový hejt zvyknutý, takže som dosť „otrlý“. Nevzbudilo to doteraz vo mne žiadne veľké obavy. Do Bratislavy aj z Bratislavy cestujem verejnou hromadnou dopravou a nikdy sa mi nestalo, že by som mal nejaké problémy. Sobotná návšteva ma prekvapila – pozeral som hokej so Švédmi, práve bola prestávka, tak som si odskočil na toaletu. Vtedy niekto zazvonil.

Čo presne sa teraz stalo?

Manželka vzala bytový telefón a spýtala sa, kto je. Povedali jej, že sú občania, ktorí sa chcú rozprávať. Keďže manželka vie, čo sa deje, tak im poďakovala a povedala im dovidenia. Neotvorila im. Skonštatovali sme však, že je to otázka pár minút, kým budú pred dverami, lebo im niekto otvorí, alebo sa s niekým dostanú do vchodu. Tak aj bolo.

Takže boli až priamo pred bytom.

Áno, začali klopať, neskôr aj búchať. Boli tam, samozrejme, aj nejaké reči o vlastizradcovi, eštebákovi, udavačovi, vyzývali ma, aby som vyšiel von. Keď to trvalo už nejaký čas, usúdil som, že s tým treba niečo urobiť, a zavolal som na 158.

Koľko ľudí prišlo?

Pozrel som sa len krátko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Kotlebovci - ĽSNS

Obranná dohoda s USA

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie